5 tips hoe je omgaat met iemand die depressief is

Depressie Dokter Bosman
Dokter Bosman is er voor mensen die kampen met een depressie of depressieve gevoelens. Omdat een depressie vaak een groot effect heeft op iedereen in de omgeving, is Dokter Bosman er ook voor vrienden en familie. We geven je graag 5 tips hoe je om kunt gaan met iemand die depressief is of depressieve gevoelens.

Tip 1 bij depressie: Wees voorzichtig met goedbedoeld advies

Goedbedoeld advies werkt vaak averechts bij mensen met een depressie. Depressieve mensen hebben weinig zelfvertrouwen en zien advies meestal als verwijt. Diep van binnen weten ze dat jouw advies een kern van waarheid bevat, maar vaak hebben ze de kracht niet om het op te volgen. Je kunt beter vragen hoe je kunt helpen. Mensen die depressief zijn, hebben vaak grote moeite met het doen van de dagelijkse dingen. Zoals boodschappen doen of het huishouden. Hierin kun je vast wat betekenen.

Tip 2 bij depressie: Probeer samen te ontspannen

Het is belangrijk om jouw aandacht en dat van de ander op wat anders te richten. Ga de deur uit en maak samen een wandeling of ga fietsen. Bewegen is goed. Het vermindert depressieve gevoelens en het leidt af van sombere gedachten. Bewegen is ook in de herstelperiode belangrijk om te blijven doen.

Tip 3 bij depressie: Luister

Een luisterend oor is voor iemand die depressief is vaak heel belangrijk. Mensen met depressieve gevoelens schamen zich vaak voor hun gedachten. Veroordeel dit niet maar vertel dat het een onderdeel van de depressie is. Laat hem of haar uitpraten, denk mee en probeer te begrijpen hoe de ander zich voelt. Geef complimenten voor het geen wat hij of zij zelf probeert te doen.

Tip 4 bij depressie: Verwacht niet teveel

Mensen die depressief zijn, hebben vaak nergens zin in. Probeer dit te begrijpen en weet dat het onderdeel is van de depressie. Ook al heb je het idee dat het steeds van één kant moet komen. Probeer het te accepteren en onthoud dat het erbij hoort. Zodra de depressie voorbij is, gaat veranderen.

Tip 5 bij depressie: Zoek hulp

Het kan best pittig zijn om met een depressief persoon om te gaan. Je hebt te maken met teleurstellingen, verdriet en boosheid. Let ook op jezelf. Praat met anderen over je gevoelens en zorg voor de nodige ontspanning. Zoek professionele hulp, dan hoef je zelf niet voor hulpverlener te spelen. Leg uit waarom professionele hulp belangrijk is. Er zijn verschillende therapieën die helpen om de persoon in kwestie er weer bovenop te krijgen. De hulp moet wel uit de persoon zelf komen. Probeer de hulp niet op te dringen, dit werkt vaak averechts.

Dokter Bosman

Dokter Bosman biedt de best mogelijke psychologische zorg met een persoonlijke aanpak. We leren mogelijkheden beter benutten. Het resultaat geeft moed, en het zelfvertrouwen om dat wat in de behandeling is geleerd te blijven toepassen in het dagelijks leven.

Vragen? Neem contact op

Wil je jouw hart luchten bij een professional van Dokter Bosman? Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan. Onze specialisten staan voor je klaar. We luisteren en helpen je zo goed mogelijk. Dokter Bosman is er voor jou.

Bron: Depressie.org

 

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 6 juli 2016