7 tips voor een autismevriendelijke (thuis-)vakantie

kinderen ontwikkeling

Voor een deel van Nederland is de zomervakantie al begonnen. We geven 7 tips voor een leuke, prikkelvriendelijke (thuis-)vakantie als je kind autisme heeft.

Maak een aangepast vakantieschema.

Werkt een duidelijk dagschema voor jouw gezin goed? Gooi dat schema tijdens de vakantieperiode dan een klein beetje om. Dit kan zorgen voor een feestelijk vakantiegevoel. Laat je kind bijvoorbeeld later naar bed gaan dan normaal, geef één keer per week toestemming om voor de televisie te eten of breid de normale game/computertijd uit. Als chaos dreigt: houd dan alles bij het oude.

Doe elke dag iets leuks

Om verveling en lamlendigheid te voorkomen is het belangrijk om elke dag iets leuks te ondernemen. Dat hoeft helemaal niks duurs, prikkelrijks of ingewikkelds te zijn. Maak bijvoorbeeld samen vanaf de bank een virtuele tour  langs de beste musea in de wereld, zoals het Amsterdamse Rijksmuseum of het Guggenheim in New York.

Meer inspiratie nodig? Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staan veel leuke tips; elke week worden ze weer aangevuld met nieuwe. Laat je kind bijvoorbeeld modder maken in de eigen tuin of in het bos, dieren spotten in de schemer of (online) archeologen helpen.

Frisse neus

Van de hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk. Breng daarom elke dag minimaal één uur buiten door samen met je kind (als je kind zelf al veel buiten speelt, dan hoeft dit natuurlijk niet). Ga wandelen in een park of natuurgebied in de buurt. Loop of fiets indien mogelijk naar je bestemming (opa en oma, de lokale bibliotheek) in plaats van de bus of auto te nemen. Of ga af en toe een dagje naar een openluchtmuseum. Die zijn vaak lekker ruim opgezet en daardoor niet zo prikkelrijk. Bijvoorbeeld: het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Museumpark Archeon in Alphen aan de Rijn, het Afrika Museum en Museumpark Heilig Land Stichting in Berg en Dal, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Nederlands Vestingmuseum in Naarden.

Gebruik de coronacrisis

Ga na of er uitjes zijn waarvoor je gezin normaal gesproken niet zo snel zou kiezen omdat ze te prikkelrijk zijn. Bijvoorbeeld een bezoek aan populaire musea of pretparken. De kans is groot dat dit soort plekken op dit moment minder druk is dan normaal. Vanwege de crisis zijn er deze zomer veel minder toeristen in ons land. Ook worden er op veel plekken minder bezoekers toegelaten dan normaal.

Zorg regelmatig voor een rustmoment

Mogelijk heeft je kind na een drukke activiteit ook weer tijd nodig om te ontprikkelen. Overleg met je kind hoe het dit het liefst wil doen. Wil het graag even alleen zijn op zijn kamer? Of liever op een speciaal ingerichte rustplek – bijvoorbeeld een tipi in de woonkamer?

Blijf relaxed

Het is vakantie, probeer de sfeer daarom goed te houden en gun je kind rust. Stel geen onnodig hoge eisen – die worden straks op school waarschijnlijk weer volop gesteld. Probeer zelf ook ontspannen te blijven, daarvan word je kind ook rustig. Lukt dit even niet, doe dan deze eenvoudige ontspanningsoefeningen. 

Kijk vooral naar je eigen gezin

Tot slot: staar je niet blind op tips (zoals dit lijstje) of op hoe andere gezinnen hun vakantie doorbrengen. Met het hele gezin op stap, dat klinkt heel leuk. Maar als jullie gezamenlijke familie-uitjes steevast uitlopen op een drama, ga dan gewoon alleen met je kind met autisme op stap. Bijvoorbeeld naar een museum dat goed aansluit bij zijn interesses. Of neem juist je andere kinderen mee op pad, terwijl je partner (of iemand anders) thuis iets rustigs gaat doen met je kind met autisme. Waar het om gaat, is dat iedereen in deze periode zoveel mogelijk aan zijn ontspanning toekomt.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Autisme

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 9 juli 2020