88.500 mensen wachten op psychische hulp

Zeker 88.500 mensen staan op een wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg. Mensen met een stoornis in het autismespectrum hebben de langste gemiddelde wachttijd van 19 weken. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

Wachttijden

De langste wachttijden zijn in Utrecht, waar iemand gemiddeld 35 weken op zorg moet wachten, en in Zuid-Limburg. Daar is de wachttijd 33 weken. De maximale wachttijd bedraagt officieel 14 weken. De grootste wachtrij is voor mensen die psychische basiszorg nodig hebben. Nog 27.550 mensen wachten op die zorg. Een lange wachttijd betekent niet per se dat de wachtrij ook lang is, omdat de doorloop bij sommige behandelaars groter is dan bij anderen.

Oorzaken wachtlijsten

De belangrijkste oorzaken voor de wachtlijsten zijn volgens de omroep dat iemand die zorg nodig heeft niet altijd de juiste behandelaar kan vinden, dat er niet genoeg specialisten in de regio zijn en dat er niet altijd goede afspraken kunnen worden gemaakt over de vergoeding met de zorgverzekeraar.

Wat doet Dokter Bosman?

Ook bij ons moeten cliënten wachten. Wij kijken kritisch naar wat wijzelf aan het probleem kunnen doen. Behandelaren willen graag behandelen. Het is soms lastig om op een bepaald punt te zeggen tegen een patiënt: je kunt weer op eigen benen staan. Misschien houden we mensen soms nog te lang bij ons.

Wij hebben de processen rond het aannemen van cliënten inmiddels efficiënter gemaakt. Een van de problemen was dat een cliënt na de wachtlijst, en na de intake zelfs nog, soms toch werd doorverwezen naar een ander, en dus weer ergens anders weer op een wachtlijst kwam. Dat doen we nu beter, maar daar is qua wachttijd nog winst te halen.

Als behandelaar kun je wakker liggen van de wachtlijsten. je vraagt je af: waar zou ik mijn eigen familie naartoe sturen, waar kunnen ze terecht? Dat weet je dan niet. Het enige wat we tegen mensen kunnen zeggen, is dat we ontzettend ons best doen. Een kant-en-klare oplossing is er niet. Als maatschappij kunnen we niet alleen maar meer geld in de zorg stoppen. We willen ook niet dat onze premie blijft stijgen.

Tips en contact

Vorige week is een website gelanceerd die je meer inzicht geeft in waar je de juiste zorg kunt vinden. Op kiezenindeggz.nl kun je ook de wachttijden en de hoogte van de vergoeding door de verzekeraar zien. Tips: je eigen risico volledig verbruikt in 2018? Meld je aan voor 1 januari 2019 en je betaalt geen eigen risico voor diagnose en behandeling in 2019. Bel 088 226 76 26 je krijgt direct een telefonische screening. Bel vooral ook je zorgverzekeraar als je verdwaalt in al die wachtlijsten. Die kan je dan helpen je weg te vinden.

Meer over: Nieuws, wachtlijsten
Bijgewerkt: 19 november 2018