Aantal zelfdodingen onder jongeren weer toegenomen

zelfdoding jongeren

Het aantal zelfdodingen onder jongeren is weer toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Sinds 2008 neemt het aantal jongeren dat zichzelf beroofd van het leven al toe. Het aantal jongeren tussen de 10 en 20 jaar die zichzelf van het leven beroven is met 68,75% gegroeid ten opzichte van 2016. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Zelfdoding nummer één doodsoorzaak onder jongeren

Zelfdodingen bij deze leeftijdsgroep zijn gegroeid van 48 naar 81 gevallen. Het totaal aantal zelfdodingen is ook toegenomen, echter de stijging onder jongeren, in het bijzonder oudere tieners, is het schokkendst.

Onder jongeren tussen de 10 en 30 jaar is zelfdoding doodsoorzaak nummer één. Het gaat hierbij om 25% van de jongeren die vorig jaar overleden. 15% van deze leeftijdsgroep kwam te overlijden door kanker, 10% door een verkeersongeval en 5% aan hart- of vaatziekten. De stijging van het aantal zelfdodingen onder jongeren vraagt dan ook om aandacht.

Openheid en onderzoek

Omdat er geen onderzoek is gedaan naar de toename van zelfdoding onder jongeren, is er vooralsnog geen verklaring voor de toename. Nieuw onderzoek naar de oorzaken hiervan, kan meer duidelijkheid geven over de te nemen maatregelen in de zorg.

Hiernaast is openheid over depressie belangrijk. Er rust momenteel nog een taboe op depressie. Het is belangrijk dit taboe te doorbreken en meer met elkaar in gesprek te gaan over het onderwerp. De omgeving, familie of vrienden kunnen een grote steun zijn voor mensen met depressie gevoelens of gedachten. Openheid over hoe het echt gaat, zowel als in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen kunnen dan ook bijdragen aan het herstel.

Signalen herkennen van een depressie

Depressieve jongeren zoeken vaak te laat hulp. Jongeren zullen niet snel zelf denken dat ze kampen met een depressie. Ook voor hun ouders en vrienden is het lastig te herkennen. Maar wanneer klachten als toenemende vermoeidheid, concentratieproblemen, hopeloosheid en somberheid steeds vaker de boventoon voeren, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Neem depressieve klachten serieus voordat ze overgaan in een depressie. Weet dat een depressie een ziekte is welke je goed kunt behandelen. Van een depressie kan je herstellen, maar dan is het wel belangrijk dat je snel hulp zoekt. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker een depressie te behandelen is.

Contact

Vermoed jij dat jij of jouw kind last heeft van depressieve gevoelens? En wil je graag hierover in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Wil je weten wat Dokter Bosman voor jou kan betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

bron: CBS

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 9 juli 2018