ADHD medicijnen mee op vakantie, een aantal handige tips

ADHD medicijnen

ADHD medicijnen mee op vakantie?  Ieder jaar gaan duizenden Nederlanders op vakantie. Uiteraard zitten daar ook de nodige ADHD- ers bij, inclusief hun medicatie. Hele vrachtladingen Ritalin en Concerta worden in koffers gesmeten, in dashboardkastjes gepropt en toegevoegd aan EHBO-doosjes, zonder dat ook maar iemand stilstaat bij de kans gezien te worden als stiekeme smokkelaar. Toch is dat een reëel scenario, met mogelijk verregaande gevolgen. Veel mensen die medicijnen gebruiken realiseren zich vaak niet dat je deze niet zo maar mee mag nemen naar het buitenland.  Houd er rekening mee dat Ritalin en Concerta beiden onder de Opiumwet vallen. Handig dus om te weten hoe je omgaat met medicatie in het buitenland. Ga je op vakantie denk dan in ieder geval aan een medische verklaring of Schengen verklaring.

ADHD medicijnen op vakantie

Als je vraagt wat er zeker in de koffer zit als je op vakantie gaat en ADHD hebt, is het antwoord: de ADHD medicijnen! De verklaring daarvoor is simpel: voor alle medereizigers is het prettig als een gezinslid zijn medicijnen slikt. Ze zijn rustiger, meer alert, kunnen lopen over oceanen en voelen zich veel beter. En dat is voor de rest van het gezin ook prettig.

Wat heb ik nodig als ik mijn medicijnen meeneem op reis?

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet je een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als je zorg nodig hebt in het buitenland.

Hoe kom ik aan een Schengenverklaring of medische verklaring?

Reis je met opiaten naar een Schengenland? Dan moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is 30 dagen geldig. Je hebt meerdere verklaringen nodig als de periode langer is. De data moeten op elkaar aansluiten. Gaat de reis door verschillende Schengenlanden, dan is maar 1 verklaring nodig. Je mag daarop maximaal 4 landen noemen.

Voor landen buiten het Schengengebied heb je een medische verklaring nodig. De verklaring is voor 1 jaar geldig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij je eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische verklaring vind je op de website van het CAK.

Overzicht landen

Op de website van het CAK vind je een overzicht met landen. Hier kun je voor je land van bestemming opzoeken wat je moet doen voor de aanvraag van een Schengenverklaring of medische verklaring. Voor sommige landen moet je bijvoorbeeld een medische verklaring nog laten legaliseren. En soms moet je contact opnemen met de ambassade van een land voor aanvullende regels.

Welke stappen moet je nemen

Stap 1

Laat je huisarts een (Engelstalige) medische verklaring opstellen en ondertekenen. Je kunt daarvoor deze voorbeeldverklaring gebruiken. Let op! Elke pagina van de verklaring moet door je (huis-)arts ondertekend worden.

Stap 2

Stuur deze verklaring per post naar het CAK.  CAK, afdeling FI/ Afgifte Schengenverklaring, Postbus 84015, 2508 AA Den Haag

Het CAK beoordeelt de ingevulde verklaring. Houd rekening met een verwerkingstijd van 2 weken. Je kunt de verklaring niet per e-mail opsturen. Op de verklaring moet namelijk een originele handtekening van je (huis)arts staan. Vertrek je binnen 2 weken? Om tijd te besparen kun je met een ingevulde verklaring langskomen bij het CAK. Zij helpen je dan direct. Dit kan op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Stap 3

Reis je naar zogenaamde Apostille landen? Haal daarna een Apostillestempel bij de rechtbank in je buurt. Hiervoor betaal je een vergoeding. De stempel halen kan zowel persoonlijk als per post. Kijk voor adressen van de rechtbanken op www.rechtspraak.nl.

Stap 4

Neem de ondergetekende verklaring mee op reis!

Voor andere medicatie volstaat een uitdraai van jouw apothekers paspoort. Dit kun jij ophalen bij de apotheek. Zij printen het dan uit. Meestal kan je hier gewoon op wachten. Vergeet niet om te vragen of ze er wel een stempel op willen zetten van de apotheek. Neem zo wie zo nooit veel te veel mee aan medicatie. Hier kunnen ze bij een eventuele grenscontrole moeilijk over doen. Lees hier onze handige folder over medicijngebruik. Je kunt voor vragen ook altijd contact met ons opnemen.

Meer over: ADHD, Nieuws
Bijgewerkt: 13 juli 2017