ADHD bij meisjes vaak niet herkend

ADHD
ADHD wordt bij meisjes in 33 tot 50 procent van de gevallen niet herkend. De reden: ADHD uit zich bij meisjes anders dan bij jongens. Als ADHD bij meisjes niet herkend wordt, kan dat later leiden tot depressies en angststoornissen. Dit meldt RTL Nieuws.

ADHD slaat bij meisjes naar binnen

ADHD uit zich bij meisjes anders dan bij jongens. “Jongens zijn dan heel druk en heel aanwezig. Ze bewegen continu, kunnen niet stilzitten en reageren overal op. Bij meisjes slaat ADHD naar binnen. Ze zijn vooral heel druk in hun hoofd. Ze worden dromerig en kijken bijvoorbeeld veel naar buiten. Dat kan wel opvallen, maar wordt niet als storend of lastig ervaren. Dus is het niet snel een reden om iemand door te verwijzen.” Laat psychiater Patricia van Wijngaarden weten. Daarbij zegt ze dat meiden zich wat eerder aanpassen, zodat bepaald gedrag wellicht wat minder snel afwijkend lijkt.

Maar dat wil niet zeggen dat meisjes geen behandeling nodig hebben. Want zonder hulp mislukt veel van wat ze doen en kunnen ze meer stoornissen ontwikkelen, zegt Van Wijngaarden. Zo heeft ze al veel voorbeelden van volwassen vrouwen gezien die daaronder lijden. “Denk aan angststoornissen, depressies en verslavingen.”

Van Wijngaarden adviseert ouders, leerkrachten en andere betrokken om hulp in te schakelen wanneer ze merken dat schoolprestaties achteruit gaan, gedrag wat extremer lijkt of als het meisje somber is en niet lekker in haar vel zit.

Hoe te behandelen?

Als er eenmaal is vastgesteld dat een meisje ADHD heeft, kan ze dezelfde behandeling krijgen als een jongen, zoals medicatie, therapie en begeleiding bij het ordenen en plannen van dingen. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met verschillen. Van Wijngaarden: “In het eerste deel van de menstruatiecyclus hebben vrouwen meer van het hormoon oestrogeen en dat helpt een beetje tegen ADHD. In het tweede deel van de cyclus hebben zij mogelijk een andere dosering nodig.”

Vanuit de overheid is er al meer geld vrijgekomen voor gezondheidszorg voor vrouwen, omdat zij vaak een andere behandeling nodig hebben dan mannen.

Meer weten over ADHD? Neem contact op

Heb jij een vermoeden dat ADHD een rol speelt bij jouw kind en wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies.

Bron: RTLNieuws.nl

Meer over: ADHD
Bijgewerkt: 12 april 2016