Angststoornis komt meer voor in rijke landen

angststoornis

Van alle Nederlanders lijdt 3,6 procent aan een gegeneraliseerde angststoornis. Overmatig piekeren is daarbij een belangrijk kenmerk. Amerikaans onderzoek wijst uit dat deze stoornis vaker voorkomt in landen met een hoog gemiddeld inkomen, zo meldt het Nederlands dagblad.

Angststoornis

Overmatig piekeren en veel angst ervaren zijn onder meer de symptomen als er sprake is van een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). In Nederland is dat gemiddeld 3,6 procent. Dat zit dicht bij het gemiddelde van 3,7% uit het onderzoek.

Uit analyse van de onderzoekers bleek dat in het algemeen gesteld kan worden dat in landen waar inwoners weinig verdienen, burgers minder vatbaar zijn (1,6 procent) voor een GAS. In landen met een middelhoog inkomen (2,8 procent) of hoog inkomen (5,0 procent) zijn mensen meer vatbaar voor een angststoornis.. Daarmee blijken mensen met een lage sociaaleconomische positie dus kwetsbaarder voor de gegeneraliseerde angststoornis. Een opvallende uitkomst, vinden de onderzoekers.

Angst om dingen te verliezen

Maar wat is de oorzaak van deze bevindingen? Op de website van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Eos legt psychiater Damiaan Denys (Universiteit van Amsterdam) uit wat de mogelijke oorzaken zijn. Volgens hem speelt verveling een belangrijke rol. ‘Omdat we tijd over hebben, gaan we ons zorgen maken over zaken waar we helemaal niet bang voor hoeven te zijn. Er zijn op dit moment geen reële gevaren. Als je bovendien veel waardevolle bezittingen hebt, ben je bang om al die zaken te verliezen.’

Individualistische cultuur

In rijke landen is vaak sprake van een individualistische cultuur. In armere, minder individueel ingestelde landen, krijgen burgers meer steun via familie en vriendschappelijke relaties. Bovendien geldt er in rijke landen een meer dwingende verwachting om onafhankelijk, competitief en succesvol te zijn. Mislukking veroorzaakt stress. Dat zou ook verklaren waarom minder welvarende bewoners van een rijk land juist vatbaarder zijn voor de gegeneraliseerde angststoornis.

In het onderzoeksrapport schrijven de wetenschappers dat we GAS in vergelijking met andere angststoornissen tot nu toe slecht begrijpen. Volgens hen onderstrepen de nieuwe gegevens hoeveel invloed een gegeneraliseerde angststoornis heeft op de volksgezondheid. Wetenschappelijk tijdschrift JAMA Psychiatry publiceerde het artikel deze maand.

Bron: Nederlands dagblad/ Nedkad.nl

Meer over: Angst, Nieuws
Bijgewerkt: 29 mei 2017