Autisme bij vrouwen komt vaker voor dan je denkt

In +Gezond, het grootste gezondheidsmagazine in Nederland, staat deze maand artikel over autisme bij vrouwen, geschreven door Liza Leijenhorst. Het lijkt soms alsof autisme vooral bij mannen voorkomt, maar zo’n 20% van de mensen met een autisme spectrumstoornis is vrouw. Doordat ze de klachten zo goed weten te verbloemen, komt de diagnose soms pas laat.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat autisme spectrumstoornissen (ASS) vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. Uit onderzoek weten we dat 20 procent van de mensen met een autisme spectrumstoornis vrouw is.  Dit zou wel eens een vertekend beeld kunnen zijn, want de diagnose lijkt in de praktijk wel vaker gemist te worden bij meisjes en vrouwen. Het zou kunnen dat we autisme bij vrouwen gewoon minder snel onderzoeken, laat staan ontdekken. Wat in de toekomst misschien gaat helpen  om vrouwen sneller te diagnosticeren, is de toevoeging van overgevoeligheid voor prikkels aan de definitie van autisme in de DSM, het handboek voor psychiaters. Dit is vooral iets waar vrouwen met autisme last van hebben, dus dat zou tot meer diagnoses kunnen leiden’

Verbergen autistische eigenschappen

Doordat vrouwen vaak al als meisje leren hoe ze zich vrouwelijk moeten gedragen, kunnen ze hun autistische eigenschappen vaak goed verbergen voor de buitenwereld. Ook hebben ze als meisje niet dezelfde fascinaties als autistische jongens, zoals vliegtuigen of treinen spotten. Wel kunnen meisjes met autisme zich ‘verliezen’ in onderwerpen als paarden, knuffeldieren, prinsessen of celebrities. Vrouwen met autisme snappen de sociale regels doorgaans beter dan mannen met autisme. Vrouwen hebben daardoor soms zelf niet in de gaten dat ze autisme hebben en de omgeving ook niet. Ondertussen kost het verbloemen van autisme veel energie. Vrouwen met autisme moeten vaak op allerlei terreinen in hun leven op hun tenen lopen en kunnen somber en angstig worden.

Diagnose autisme bij vrouwen

De diagnose autisme kan voor zulke vrouwen een enorme opluchting zijn. Ze begrijpen nu waardoor ze zich altijd anders en onbegrepen hebben gevoeld. Sowieso is een diagnose autisme niet altijd kommer en kwel. Vrouwen met autisme zijn meestal eerlijk, trouw en hebben vaak veel humor. Ze bieden hun kinderen een veilig kader van rust, reinheid en regelmaat en zijn vaak heel goed in het bedenken van oplossingen.

Autisme Kenniscentrum

Twijfel je of je autisme hebt? Dan kun je terecht bij het Autisme Kenniscentrum, onderdeel van Dokter Bosman. Het Autisme Kenniscentrum kan de diagnose stellen en biedt verschillende behandelmogelijkheden. Je kunt bellen met 088 226 76 26 of vul het contactformulier in. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: + Gezond, special van PlusMagazine 

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, Nieuws
Bijgewerkt: 3 september 2018