Autisme en mogelijke relatie met medicijnvervuiling

autisme en medicijnvervuiling

Al langer is bekend dat door mens en dier uitgescheiden medicijnen in oppervlaktewater en bodem slecht afbreekbaar zijn. Het gevolg is dat residuen terechtkomen in drinkwater en landbouwgewassen. Dit betekent onder meer dat zwangere vrouwen worden blootgesteld aan een cocktail van lage concentraties medicijnen.

Autisme ontwikkelen

Kinderen kunnen door medicijnvervuiling autisme ontwikkelen, blijkt uit onderzoek van drie Amerikaanse universiteiten. Het onderzoek is gepubliceerd in Neuroscience Letters. De hoofdauteur, Gaurav Kaushik, komt binnenkort naar Nederland om de onderzoeksbevindingen toe te lichten.

Relatie met autisme en medicijnvervuiling overtuigend

De groep wetenschappers ontdekten eerder al dat medicijnresten in de hersenen van jonge vissen groepen genen activeert die bij de mens gerelateerd zijn aan autisme, parkinson en multiple sclerose. Vooral de relatie met autisme was overtuigend. Het nieuwe vervolgonderzoek wijst nu uit dat lage concentraties van deze middelen inderdaad in menselijke cellen genen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor ontwikkeling van de hersenen.

Medicijnen niet in milieu

Het onderzoek maakt duidelijk voorkomen moet worden dat medicijnen gebruikt voor mensen of voor dieren niet in de mileukringloop terecht moeten komen. Dit behoeft meer aandacht. Gezien het belang voor de volksgezondheid moet in de hele medicijnketen maatregelen genomen worden. Geneesmiddelen zijn immers, in tegenstelling tot pesticiden, niet gemakkelijk uit te bannen of te vervangen.

Wetenschappelijk onderzoek

Om dit onderwerp te agenderen, op 27 oktober a.s. het symposium Groene Farmacie plaats in het Universitair Medisch Centrum van UtrechtTijdens dit symposium worden concrete opties voor actie beschreven door nationale en internationale experts. Er komen sprekers uit de VS, Duitsland en Zweden, waaronder Gaurav Kaushik.

Dokter Bosman vindt het belangrijk om de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek over kwaliteit van leven bij ASS in de praktijk toe te passen. Het Autisme Kenniscentrum, onderdeel van Dokter Bosman,  helpt mensen met ASS en hun omgeving wanneer zij ondersteuning nodig hebben

Meer weten over autisme? kijk op onze dossier pagina.

Bron: vvm.info

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, onderzoek
Bijgewerkt: 16 oktober 2017