Bijna 1 op de 3 psychiaters denkt aan stoppen vanwege emotionele uitputting

Bijna 30 procent van de psychiaters voelt zich emotioneel uitgeput en denkt er weleens aan te stoppen met het werk. Dat blijkt uit een enquête van belangenorganisatie De Jonge Psychiater onder meer dan  800 Nederlandse en Vlaamse psychiaters en psychiaters in opleiding, zo meldt de NOS. 

Ontevreden over positie in GGZ

De psychiaters geven vooral aan ontevreden te zijn over hun positie binnen de ggz. Vier op de tien geven aan dat de gezondheidszorg te groot is geworden om nog persoonlijke zorg te kunnen bieden.  Het zijn gepassioneerde mensen die graag voor hun cliënten willen zijn. Maar tegelijkertijd lopen ze tegen de administratieve last aan en voelen ze geen autonomie, aldus Joeri Tijdlink van de Jonge Psychiater.

Bijna alle psychiaters vinden de wachtlijsten te lang en hebben velen last van de bureaucratie. Daarnaast komen veel maatschappelijke problemen nu bij psychiaters terecht zoals de behandeling van personen met verward gedrag.

Herkenbaar beeld voor NVvP

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) herkent het beeld dat uit de enquête naar voren komt. Voorzitter Elnathan Prinsen geeft aan dat binnen veel ggz-instellingen psychiaters duur en schaars zijn  en daarom wordt er gekeken hoe je ze zo min mogelijk kan inzetten.  Dat werkt de onvrede ook in de hand.  Psychiaters gaan daarom weg uit de ggz-instellingen, waardoor ze nog schaarser worden.

Wat vind Dokter Bosman?

Vanaf de oprichting gaat het bij Dokter Bosman om het bieden van oplossingen voor cliënten. Het grootste verschil met andere organisaties zit ‘m niet in de cliënten die we hebben of hun problematiek, maar de oplossing die we de mensen bieden. Een persoonlijke aanpak. Dat is Dokter Bosman.

Bij ons wordt de toon niet gezet door regels en strakke protocollen, maar door de cliënten en de behandelaars zelf.  Het is een visie die aanslaat. Bij cliënten, maar zeker ook bij GZ-psychologen en psychiaters

Tegenwoordig praten we niet meer over ziekte en problemen, maar gebruiken we Positieve Gezondheid om met cliënten aan hun doelen te werken, kijken we welke handvatten we mensen kunnen bieden om hun leven weer op de rails te krijgen. Zodat je echt iets kunt betekenen voor cliënten

Contact

Spreekt onze behandelvisie je aan? Wellicht is werken bij Dokter Bosman iets voor jou. Kijk hier naar een van onze vacatures voor psychiaters.

Bron: nos.nl

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 8 september 2020