Bijna helft artsen huilt weleens op het werk

Bijna de helft van de Nederlandse artsen huilt weleens op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Medisch Contact. Een kwart van de artsen heeft het afgelopen jaar gehuild in het bijzijn van patiënten.

Huilen is ongemakkelijk en ongewenst maar maakt een arts niet direct ongeschikt, luidt de conclusie. Veel artsen schamen zich voor hun tranen. De helft van de 776 ondervraagde artsen vindt het ongepast als artsen in de spreekkamer huilen. Ruim veertig procent vindt juist dat het van empathie getuigt.

Heftige emoties

Artsen hebben beroepsmatig regelmatig te maken met het lijden van de patiënt en zijn naasten. Ook het brengen van goed en slecht nieuws is onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Dit kan gepaard gaan met heftige emoties, zowel bij de patiënt als bij de arts. Daarnaast kunnen artsen tijdens hun werk gevoelens van rouw of frustratie ervaren, bijvoorbeeld als zij voor hun gevoel hebben gefaald in het doen slagen van een behandeling. Deze gevoelens kunnen uitmonden in een heel specifieke lichamelijke, emotionele reactie: huilen.

Van de vrouwelijke artsen heeft 58 procent het afgelopen jaar gehuild op het werk. Bij hun mannelijke collega’s is dat 25 procent.

Neem contact met ons op

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: medischcontact.nl

 

Meer over: Ggz
Bijgewerkt: 10 december 2015