Blog: ADHD bij meisjes vaak niet herkend

ADHD bij meisjes

ADHD uit zich bij meisjes anders dan bij jongens en wordt daardoor minder snel opgemerkt. Dit kan later voor problemen zorgen.

Diagnose ADHD  bij meisjes

Nog steeds wordt de diagnose ADHD vaker bij jongetjes gesteld dan bij meisjes. Dat komt onder andere doordat het bij jongetjes vaak duidelijker te merken is dat ze ADHD hebben. Ze zitten te stuiteren op hun stoel, liefst achterstevoren, vallen je continu in de rede, moeten voortdurend bewegen, vechten en stoeien. Het is gedrag waar anderen last van kunnen hebben en waar dus ook eerder hulp voor wordt ingeschakeld.

Dromerig

Meisjes hebben vaker ADD, de vorm van ADHD zonder de H van hyperactiviteit. Ze hebben niet zo’n probleem met stilzitten, maar hebben veelal moeite om zich te concentreren. En daar hebben vooral die meisjes zelf weet van, want veel van wat de juf of meester uitlegt, gaat langs ze heen. Ze kijken wat dromerig voor zich uit, maar de docent merkt er lang niet altijd wat van. Sterker, ik denk dat veel leerkrachten wel een klas vol met dat soort meisjes zouden willen. Voor het meisje zelf kan het een groot probleem worden als ze door haar dromerigheid nergens toe komt op school; ze kan hierdoor intellectuele schade oplopen. Bijvoorbeeld doordat ze onder haar niveau gaat presteren.

Meisjes met ADHD

De bekendste vorm van ADHD, dus met hyperactiviteit, komt wel bij meisjes voor, maar valt weer minder op dan bij de jongens. Meisjes met ADHD zijn minder impulsief en kunnen iets beter stil zitten. Het drukke gedrag uit zich bijvoorbeeld in heel veel kletsen en voor hun beurt praten. Maar veel kletsen is meer geaccepteerd dan bijvoorbeeld door de klas rennen, waardoor ook bij deze groep minder snel aan de bel wordt getrokken.

Niet herkend

Vroeger dachten we wel dat er te veel ADHD gediagnostiseerd werd, maar inmiddels niet meer. Waarschijnlijk worden er zelfs te weinig AD(H)D-diagnoses bij meisjes gesteld. Onderzoek heeft dat ook laten zien: bij een groot deel van de meisjes met ADHD wordt het niet herkend. In onze gehaaste maatschappij wordt met name geregeerd op gedrag waar we last van hebben en het gedrag is bij de meisjes met AD(H)D meestal minder storend. Zelfs professionals als psychologen en psychiaters hebben nou eenmaal vooroordelen, net als juffen en meesters.

Alles begint met een goede diagnose

Voor de meisjes zelf kan ADD of ADHD echter wel storend zijn. Eén ding weten we: wat niet werkt is zeggen dat ze stil moeten zitten, of dat ze beter moeten opletten. Een diagnose – en de daarbij passende evidence-based hulp – kan helpen om ze tot hun volle potentieel te laten (op)groeien in plaats van ze te laten ‘vlinderen’ in de klas.

Contact

Heeft je dochter (misschien) ADHD of ADD en wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met ons. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Meer over: ADHD, Nieuws
Bijgewerkt: 29 oktober 2018