‘Impulsieve ideeën? Soms moet je letterlijk even op je handen gaan zitten’

ADHD-coach en ervaringsdeskundige Eveline Roux (42) is een ondernemer met een missie. In 2023 wil de Purmerendse 5000 vrouwen hebben bereikt die zich positief uitspreken over hun ADHD. ‘Want als je weet dat je ADHD hebt, kun je het in je voordeel gebruiken en er dus ook op een positieve manier over praten. Daarvan ben ik echt overtuigd.’

Onderneming staat als een huis

Eveline startte in juni 2018 met ondernemen. Om zoveel mogelijk vrouwen met ADHD te bereiken, werkt ze als coach, geeft ze trainingen, lezingen en cursussen en informatieavonden, verschijnt ze regelmatig in de media, en werkt ze aan een boek over ADHD. ‘Mijn bedrijf staat als een huis’, vertelt ze. ‘Ik vind het prettig dat ik mijn eigen gang gaan én ik merk dat ik focus kan houden. Dat is niet vanzelfsprekend voor iemand met ADHD.’

Focus

Focus houden, plannen, overzicht bewaren. Dat zijn namelijk dingen die voor een ADHD-brein lastig kunnen zijn. ‘Het komt regelmatig voor dat er een enthousiaste ondernemer met grote ideeën tegenover me zit. Teveel en te groot om uit te voeren. En als we een groot idee onder de loep nemen, dan popt alweer het volgende grote idee op. Als coach zorg ik voor overzicht.’

Veel ondernemers die Eveline coacht, adviseert ze in ieder geval 2 dingen. ‘Ten eerste: focus je op waar je goed in bent en besteed de rest uit. Voor veel ADHD-ondernemers is het bijhouden van de administratie een crime. Laat het doen door een boekhouder. Ten tweede: ga letterlijk even op je handen zitten als je impulsieve ideeën voelt opkomen.’

Toen Eveline erachter kwam dat ze ADHD had, vielen alle puzzelstukjes in elkaar. ‘Ik was niet zomaar een onrustige jobhopper die geen studie had afgemaakt. Ik was meer dan dat.’ 

Vrouwen met ADHD

Tijdens haar laatste baan, bij Goede Doelen Nederland, merkte Eveline dat het ondernemerschap trok. ‘Vrouwen met ADHD hebben veel skills die nodig zijn voor goed ondernemerschap. Zoals risico’s durven nemen, het grotere plaatje zien en een groot empathisch vermogen.’

‘Of het een voordeel is dat ik als coach zelf ADHD heb? Ja, ik denk het wel. Natuurlijk zijn niet alle ADHD-vrouwen hetzelfde, maar ik zie duidelijke overeenkomsten. Zoals moeite hebben met planning. Je hoeft mij niet uit te leggen, waarom je ‘niet gewoon’ vijf minuten eerder de deur uitgaat om op tijd te komen’. Ik snap dat gewoon.’

Benieuwd naar het hele verhaal van Eveline? Kijk op insidestories

Meer over: ADHD, blog, Nieuws
Bijgewerkt: 23 september 2019