De media staan vandaag, net als vorige jaren, weer vol met berichten over Blue Monday, een fenomeen dat helemaal niet bestaat. Toch is dit ‘nepnieuws’ helemaal niet schadelijk, want het helpt depressie onder de aandacht te brengen.

Blue Monday

Blue Monday, ofwel de meest depressieve dag van het jaar, is ooit bedacht door een Engels reclamebureau om meer vliegreizen te verkopen in de winter. Op de derde maandag van januari zouden mensen zich het meest ‘down’ voelen. Wat helpt dan beter dan een zonovergoten strand met wuivende palmbomen en een cocktail? Het reclamebureau vond zelfs een psycholoog die zijn naam aan het zelfbedachte fenomeen wilde verbinden.

Bespreekbaar maken

Waarschijnlijk hebben noch het reclamebureau, noch de psycholoog, er ooit een seconde aan gedacht dat hun creatieve ‘kindje’ na jaren nog steeds zou bestaan. De link met vliegreizen is alleen naar de achtergrond verdwenen; Blue Monday draait inmiddels vooral om media-aandacht voor depressie en neerslachtigheid. Het is daarmee een middel voor een groot probleem in onze maatschappij geworden.

Want ondanks dat Blue Monday een verzinsel is, is het een groot goed dat depressie elk jaar rond Blue Monday weer extra aandacht krijgt. Depressie en somberheid treft ontzettend veel mensen: namelijk zo’n 1 op de 5 Nederlanders. Blue Monday zorgt niet alleen voor gespreksstof in de media, maar helpt ook om het onderwerp bespreekbaar te maken tussen familieleden, kennissen en collega’s. Bij menig koffieapparaat zal het onderwerp vandaag voorbij komen.

Reality check

Blue Monday een mooi moment om na te denken over hoe het met jezelf gaat. Of je je goed voelt bij wat je doet. Om stil te staan bij de dingen waar je blij of minder blij van wordt. Voel je je echt down, zoek dan professionele hulp. Door op tijd hulp in te schakelen, voorkom je dat je langdurig klachten krijgt. Niet echt depressief maar wel wat somberder dan normaal? Dan helpt het om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling.  Zorg ook voor voldoende beweging en genoeg slaap en blijf in contact met vrienden en familie. Merk je dat je meer behoefte hebt aan eten (vooral zoetigheid) en slaap? Dan zou je een winterdepressie kunnen hebben. Ook daarvoor kun je hulp zoeken.

Meer weten over depressie?


Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven graag advies. Bel ons op 088 226 76 26.

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 21 januari 2019