Buitenspelen maakt kinderen met ADHD rustiger

adhd rustiger

Als je denkt: maar dat wisten we toch allang? Dat klopt, maar we kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat kinderen vooral zoveel mogelijk buiten spelen. Want: buitenlucht is gezond en maakt kinderen met ADHD symptomen rustig, meer geconcentreerd en minder hyperactief.

Onderzoek buitenspelen ADHD

Dat buitenspelen goed is voor kinderen wisten we al, maar vooral voor peuters die omschreven worden als ‘hyperactief’. Dit blijkt uit recent Noors onderzoek. Daarvoor werden ruim 500 kinderen van verschillende kinderdagverblijven en basisscholen gevolgd. De correlatie tussen buitenspeelgedrag, de aandachtsspanne en ADHD symptomen van de kinderen bekeken.

Symptomen terugdringen

Het resultaat is een bevestiging voor iedereen die van mening is dat (drukke) kinderen op veel verschillende manieren baat hebben bij voldoende buitenspelen. Want: hoe meer tijd peuters hebben om buiten te spelen, des te minder hyperactief ze zijn (worden) en des te beter hun concentratievermogen. Niet alleen het moment, uur of dag na het buitenspelen, maar jarenlang. Waarmee nogmaals wordt gezegd dat buitenspelen niet per se als remedie tegen ADHD werkt, maar wel degelijk kan helpen de symptomen ervan terug te dringen.

Buitenspelen gezond

Zelfs allergie komt minder voor bij kinderen die veel buitenspelen. Uit Deens onderzoek blijkt dat als jonge kinderen te maken krijgen met flink veel verschillende ziekteverwekkers, ze beter toegerust zijn om later ook gezond te blijven. Zo hadden kinderen die vaak in de zandbak speelden minder last van astma en allerlei allergieën.

Effect natuur op ADHD

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de University of Illinois dat kinderen met ADHD rustiger worden als ze in een groene omgeving zijn. Of dit nou een voetbalveldje, achtertuin of bosje is. Het heeft een positieve invloed op de impulscontrole van kinderen.

Contact

Bij Dokter Bosman werken verschillende specialisten met ervaring in de diagnostiek en behandeling van ADHD.Heb je een vermoeden dat je ADHD hebt? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

bron: NOG

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 16 februari 2018