burn-out klachten

Een beginnende burn-out je lijf uit rennen, dat kan dus gewoon. Juriena de Vries promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit. Ze onderzocht het verband tussen hardlopen en burn-out klachten, en wat blijkt: hardlopen helpt.

En dat is fijn, want steeds meer mensen hebben last van een burn-out of overspannenheid, bleek uit een ander onderzoek van het Centrum voor Beroepsziekten. Zelfs 40 procent van alle meldingen bij bedrijfsartsen bestond uit burn-out klachten.

Burn-out onderzoek

De Vries vond dat werkenden én studenten die drie keer per week een hardloopsessie deden van een uur (inclusief warming-up en coolingdown) na zes weken minder vermoeid waren. Daarnaast sliepen ze beter, maakten minder cognitieve fouten en hadden ze minder moeite om inspannende cognitieve taken uit te voeren dan een controlegroep.

De hardlopers voelden zich na afloop van de interventie ook beter in staat om hun werk te doen dan de controlegroep. Deze gunstige effecten hielden aan: ze werden ook nog gevonden twaalf weken na de interventie.

Maar het blijft niet bij één voorbeeld. Er is nu dus wetenschappelijk bewijs dat rustig rennen bij iedereen kan helpen met burn-out klachten. Vooral als het op begint te komen, als je nog wel kunt werken, maar vermoeid bent en lusteloos.

Voor het onderzoek nam Juriena 100 studenten en 100 werkende mensen en liet de helft van die groep zes weken lang hardlopen. Alle deelnemers aan het onderzoek hadden burn-out klachten.

Als je hardloopt, heb je afleiding

Na die zes weken bleken de klachten stukken minder. “Het zorgde voor minder vermoeidheid bij de deelnemers die in de hardloopgroep zaten”, vertelt Juriena. Ook sliepen ze beter en konden ze zich beter concentreren.

Een verklaring heeft Juriena wel. “Als je hardloopt, heb je afleiding – je denkt even nergens anders aan. Daarnaast voel je je fitter en daardoor ben je weerbaarder tegen stress. Door het rennen komen stofjes in je lichaam vrij die ervoor zorgen dat je je beter voelt.”

Burn-out klachten aanpakken

Burn-out voorkomen is beter dan genezen. De Vries: ’Zorg als werkgever voor uitdagend maar niet te stressvol werk en geef werknemers controle over hun werktijden.’ Mochten er klachten ontstaan, dan is hardlopen een goedkoop en toegankelijk medicijn zonder negatieve bijwerkingen. Toch waarschuwt De Vries om niet te hard van stapel te lopen: ‘Bouw het actiever worden langzaam op, zodat vermoeidheid niet toeneemt. Begin met bewegen op een lage intensiteit waarbij de ademhaling en de hartslag versnelt en praten nog mogelijk is. Zorg ook voor een dag rust tussen de hardloopsessies’.

Wat als hardlopen niet voldoende is?

Hardlopen kan een van de eerste behandelopties zijn bij mensen met vroege burn-out klachten. Mocht hardlopen niet helpen, dan kan er altijd overgegaan worden naar een intensievere behandelvorm. Dokter Bosman kijkt altijd naar jouw situatie en helpt je verder met een persoonlijke aanpak. Dat is volgens

Heb je last van een burnout? Vraag je huisarts om een verwijzing. Wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met Dokter Bosman. Bel ons op 088 226 76 26.

Bron: NOS, Radboudumc, Dokter Bosman

Meer over: onderzoek, werk
Bijgewerkt: 2 oktober 2017