Coronacrisis kan leiden tot angst en depressie

De coronacrisis kan leiden tot angst en depressie, denken neurowetenschappers van het Radboudumc. Internationaal onderzoek moet uitwijzen wat de precieze impact op ons gemoedstoestand is, zo meldt het AD

Onderzoek

De zogenoemde DynaMORE-studie wordt uitgevoerd in 21 Europese landen, China, Amerika en Israël. Het moet niet alleen de psychologische gevolgen in beeld brengen van positief geteste mensen, maar van alle volwassenen die thuis of op het werk de gevolgen van de pandemie ervaren. De onderzoekers verwachten dat met name de thuisisolatie kan leiden tot psychische nood.

Gevolgen thuiszitten

Thuisisolatie kan leiden tot doemdenken, slapeloosheid, gepieker en een kort lontje.  Aan de vroege cijfers uit China is te zien dat veel mensen kampen met angst en depressie. Ook in Europa horen we deze geluiden via de media: meer huiselijk geweld, fricties in gezinnen, mensen die zich eenzaam voelen. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze situatie kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis.”

Online onderzoek

De vragenlijst van DynaMORE is inmiddels al door tienduizend mensen ingevuld, onder wie bijna vijfhonderd Nederlanders, en blijft de komende weken nog online staan. ,,We hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, zodat we beter zicht hebben welke bevolkingsgroep er extra zorg nodig heeft.”

Contact

Ben je bij Dokter Bosman in behandeling? Heb je behoefte aan extra hulp of contact? Schroom niet en neem contact op met je behandelaar. Je hoeft niet te wachten tot je eerst volgende afspraak. Doe dit bij voorkeur in ons cliëntportaal. Wij zijn er voor je. Juist nu.

Ook als je geen cliënt bent kun je bellen met 088 226 76 26 of mailen.  

Bron uitgebreid artikel en interview met neurowetenschapper Judith van Leeuwen: ad.nl 

Meer over: Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 17 april 2020