Depressie of een burn-out: wat is het verschil?

Depressie
Als je nergens zin in hebt, steeds moe bent en weinig zelfvertrouwen hebt, kan het zijn dat je last hebt van een burn-out. Maar het kunnen ook symptomen zijn die bij een depressie horen. Wat is het verschil tussen een burn-out en een depressie? We leggen het graag voor je uit.

Willen of kunnen

Lusteloosheid, een uitgeput gevoel, slaapproblemen, weinig zelfvertrouwen en concentratieproblemen. Symptomen die horen bij beide diagnoses. Het grote verschil zit in het willen of kunnen. ‘Wil’ je niet naar buiten om een boodschap te doen of ‘kun’ je het niet opbrengen om naar buiten te gaan voor een boodschap? Depressieve mensen ‘willen’ niet naar buiten. Je hebt nergens zin meer in. Mensen met een burn-out ‘kunnen’ het niet opbrengen om naar buiten te gaan. Ze willen wel, maar hebben de puf er niet voor.

Andere behandeling

Ervaar jij symptomen zoals lusteloosheid en slaapproblemen? Dan is het belangrijk om erachter te komen of het om een burn-out of om een depressie gaat. De behandeling in beide gevallen is namelijk anders. Voor mensen met een depressie is het belangrijk om weer dingen te gaan ondernemen. Voor mensen met een burn-out is het belangrijk om het energielevel op peil te krijgen.

Lees ook: Wat is een depressie?

Depressie zelftest

Heb jij het vermoeden dat je te maken hebt met een depressie of misschien wel een burn-out? Kom erachter met deze zelftest. Binnen vijf minuten ontdek je of je last hebt van de bijbehorende klachten. De test is indicatief en kan nooit een professioneel consult vervangen.

Lees ook: 5 Symptomen van een burn-out

Neem contact op

Wil je liever in gesprek met een professional? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Bel 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: Gezondheidsnet.n

Meer over: Depressie, Gezondheid, Ggz, Nieuws, slapeloosheid, stress
Bijgewerkt: 5 december 2016