Bij depressie en angststoornissen is chronische pijn veelvoorkomend.

Iedereen voelt zich wel eens somber of down. Zo’n sombere bui kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een ruzie of een teleurstelling. Of ziekte of narigheid in de familie. Meestal verdwijnt die sombere bui vanzelf. Tijdelijke somberheid hoort bij het leven. Maar houdt deze somberheid lang aan of is die bijna voortdurend aanwezig? En belemmert dat je in je dagelijks functioneren? Dan is er wat anders aan de hand. Dan kan het zijn dat je een depressie hebt.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat depressie en angststoornissen ernstigere gezondheidsproblemen zijn dan voorheen gedacht werd. Bijna de helft van volwassenen met deze aandoeningen lijdt namelijk aan chronische pijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Columbia University, zo meldt mijngezondheidsgids.nl.

Chronische pijn en depressie of angstoornis

Voor het onderzoek werden meer dan 5000 Braziliaanse volwassenen met angst- of stemmingsstoornissen zoals depressie en bipolaire stoornis gevraagd naar andere gezondheidsproblemen. Onder de deelnemers met stemmingsstoornissen rapporteerde 50% chronische pijn. 30% ondervond ademhalingsproblemen, 10% had een ziekte aan het hart, 9% had artritis en 7% leed aan diabetes. Van de deelnemers met angststoornissen leed 45% aan chronische pijn en 33% ondervond ademhalingsproblemen. Artritis en hartziekte namen beide 11% van de gezondheidsproblemen in.Volwassenen met twee of meer chronische ziekten hadden een verhoogd risico op angst- of stemmingsstoornissen. En bij beide stoornissen was dit verband 23% voor hoge bloeddruk. Lees meer over het verband tussen chronische pijn en mentale gezondheid

Depressie of angststoornis is een groeiend gezondheidsprobleem

Hoofdonderzoeker dr. Silvia Martins zegt dat het onderzoek nieuw licht werpt op een groeiend gezondheidsprobleem. “Chronische ziekten gecombineerd met psychiatrische aandoeningen worden een steeds groter probleem. Zorgverleners moeten dat in het achterhoofd houden bij het ontwikkelen van nieuwe preventieve interventies en behandelmethoden. Er moet vooral worden gekeken naar de zware mentale belasting die gepaard gaat met chronische ziekten.”

Het onderzoek is in de Journal of Affective Disorders gepubliceerd. 

Depressie of angststoornis

Depressie is een veelvoorkomende ziekte, die bijna 20 procent van de volwassenen ooit in hun leven treft. Het is niet altijd eenvoudig symptomen van een depressie te herkennen. Op onze dossierpagina depressie vind je informatie die je kan helpen een depressie te herkennen, erover te praten en iemand met een depressie te helpen. Vraag bij een vermoeden van een angstoornis of depressie altijd om een verwijzing van een huisarts. Of bel 088 – 226 76 26


Bron: mijngezondheidsgids.nl

Meer over: Angst, Depressie, onderzoek
Bijgewerkt: 12 juni 2017