Angst, depressie en burn-out onder studenten neemt toe

depressie studenten

Angst, depressie en burn-out nemen toe op scholen en universiteiten. Bij steeds meer jonge studenten wordt druk om te presteren te hoog. Uniformiteit is niet voldoende. Uitblinken is de norm geworden.

Je leven volledig omgooien

Torenhoge ambitie kenmerkt Carmen Coolen. Naast haar HBO-studie communicatie heeft ze een eigen tekstbureau, ze sport dagelijks 2 uur en publiceert gezonde recepten op Instagram. Maar op een dag gaat het mis. Tijdens een rustig avondje op de bank lukt het haar niet meer om haar hoofd uit te schakelen en het werk en de studie los te laten. Als een opdrachtgever haar vraagt of ze nog wel gelukkig is knapt er iets in haar en stort ze volledig in. Ze heeft een burn-out. Om te herstellen heeft ze alles moeten loslaten. Nu is ze met haar ezel Prairie op weg naar Santiago de Compostela om zich te bezinnen op een ander leven.

Depressie studenten, de gevolgen zijn groot

Annagreet Miedema wil een journalist van formaat worden zo heeft ze zich voorgenomen. Maar in het derde jaar van haar opleiding krijgt ze een burn-out. Als ze instort heeft ze net een hele zomer keihard doorgewerkt aan een tv-productie. Een project dat haar CV interessanter moet maken, want alleen met een diploma red je het tegenwoordig niet meer. Ze grijpt elke klus aan om haar werkervaring te vergroten. Ze durft opdrachtgevers geen nee te verkopen uit angst dat ze haar nooit meer bellen. Avonden en nachten werkt ze door tot het op de laatste filmdag misgaat. Pas een jaar later is ze weer in staat om haar studie op te pakken.

Alles draait om imago

Er wordt tegenwoordig van scholieren en studenten extreem veel verwacht stelt Jolien Dopmeijer, docent en onderzoeker aan de hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze heeft zich verdiept in de oorzaken van psychosociale klachten onder studenten. De enorme prestatiedruk is de afgelopen jaren enorm opgevoerd. Daarbij komt dat sociale media ook een belangrijke rol spelen in het leven van deze generatie. Je moet een succesvol imago van jezelf hooghouden

Doe iets wat je leuk vindt

Het is hoog tijd dat studenten gaan doen wat ze leuk vinden zegt hersenwetenschapper Jeroen van Baar. Volgens hem zijn veel van zijn generatiegenoten kwetsbaar omdat alles mogelijk is en ze daardoor keuzestress hebben. Millennials doen bovendien alles voor een goed CV en niet omdat ze iets graag doen. De gevolgen kunnen dramatisch zijn.

Neem contact op

Heb je last van een angst, depressie of een burn-out? Vraag je huisarts om een verwijzing. Wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met Dokter Bosman. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: De Prestatiegeneratie van Kruispunt, kro-ncrv.nl

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 14 november 2017