Depressie tips, vaarwel blue monday

Blue Monday, ze noemen het de meest deprimerende dag van het jaar. Iedereen heeft weleens een dip. Je herkent vast het gevoel dat je het liefst de hele dag in bed wil blijven. Een dipje is niet erg, dat gaat vanzelf over. Een echte depressie niet. Dus voel je je al een tijdje rot, slaap je slecht en ben je voortdurend moe? Kom in actie met onderstaande tips en zeg Blue Monday vaarwel.

Tip 1: Blijf in contact

Als je depressieve gevoelens hebt, sluit je jezelf vaak af van de buitenwereld. Je schaamt je er voor. Dat hoeft niet. Een depressie is niets om je voor te schamen. Het is juist belangrijk om erover te praten en steun te zoeken. Blijf daarom in contact met je vrienden en/of familie op de manier die jij wenselijk vindt.

Tip 2: Geef toe aan je gevoel

Een dipje gaat vanzelf weer over, een echte depressie niet. Geef eraan toe. Accepteer dat je tijdens een depressieve periode minder plezier beleeft aan uitjes en afspraken dan voorheen. Zorg goed voor jezelf, accepteer dat je vermoeider bent en minder spanning aankunt. Als je hieraan toegeeft, ben je eerder geneigd om hulp te zoeken.

Tip 3: Blijf lichamelijk actief

Door vermoeidheid heb je minder energie. Je hebt nauwelijks puf om lichamelijk actief te zijn. Maar beweging is juist belangrijk om het depressieve gevoel te doorbreken. Probeer te bewegen. Al is het maar thuis trappen lopen. Je kunt ook een leuke sport kiezen en een vriend vragen om dit samen te doen.

Tip 4: Zoek afleiding

Je hoofd staat er niet naar, maar leuke dingen doen helpt echt. Vast blijven zitten in je sombere gedachten roept alleen maar meer sombere gevoelens op. Bedenk welke dingen je altijd leuk vond. Besteed hier meer tijd aan. Je zult zien dat het plezier stukje bij beetje weer terugkomt.

Lees ook: Depressie – Voorkomen is beter dan genezen.

Tip 5: Doe de depressie zelftest

Maak deze zelftest en kom er binnen vijf minuten achter of je last hebt van depressieve klachten. Let op: de test is indicatief en vervangt geen professioneel consult.

Neem contact op

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer hulp? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Bel 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Gerelateerd

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 20 januari 2020