Iedereen heeft wel eens een dipje. ‘Ik zie je toch ook vaak lachen?’  Dit zijn reacties die mensen krijgen als ze durven te praten over depressieve gevoelens.  

Op internet gaat een foto rond met allemaal superblije gezichten met de tekst ” Zo ziet een depressie eruit” . Veel mensen herkennen zich hierin. Ze zetten vaak een masker op omdat het niet sociaal wenselijk is om de hele dag met een somber gezicht rond te lopen. 

Onbegrip bij een depressie

Mensen met een depressie hebben niet alleen last van sombere gevoelens maar ook van het onbegrip van anderen. Over het algemeen ervaren mensen met een depressie dat er maar weinig mensen zijn die begrip tonen en willen luisteren.

“Vaak begrijpen mensen me niet als ik hun vertel over mijn depressieve gevoelens. Ik krijg opmerkingen als ‘iedereen heeft wel eens slechte momenten’, ‘je moet je niet zo aanstellen’, of ‘ga dan naar een psycholoog of psychiater’. Maar dat heb ik al zo vaak gedaan.”

Gevangen in je eigen wereld

Mensen omschrijven het gevoel van depressie als ‘verschrikkelijk’. “Je zit als het ware gevangen in je eigen wereld. Het is elke ochtend de vraag: hoe kom ik deze dag door? Er zit een taboe op depressief  te zijn. Dus je zet een masker op en lach je maar.”

Zo herken je een depressie

Depressie is een benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. In het dagelijkse spraakgebruik wordt de term ‘depressief’ gebruikt voor uiteenlopende gemoedstoestanden, variërend van een korte dip tot ernstige neerslachtigheid.`

Symptomen van een depressie

Hoe herken je een depressie. Hieronder staan de belangrijkste symptomen op een rij.

 • Een sombere en droevige stemming, dit uit zich in verlies van het vermogen om plezier te hebben en om van dingen te genieten.
 • Verlies van energie, futloosheid en gebrek aan initiatief.
 • Slaapproblemen (niet kunnen inslapen, vroeg wakker worden, overmatige slaapbehoefte hebben, moeilijk uit bed kunnen komen).
 • Eetproblemen, zoals verminderde eetlust of juist vreetbuien.
 • Sneller geírriteerd dan normaal.
 • Concentratieproblemen, snel afgeleid zijn.
 • Negatief zelfbeeld, negatief beeld van anderen en van de toekomst.
 • Gevoelens van machteloosheid, wanhoop of angst.
 • Huilen zonder dat dit oplucht of graag willen huilen maar dit niet kunnen.
 • Vergeetachtigheid.
 • Besluitloosheid.

Bij depressie is er altijd sprake van een overheersend somber gevoel of het verlies van interesse of plezier in activiteiten. Je voelt je dan al minstens twee weken heel somber, bijvoorbeeld verdrietig of juist leeg. Dit gevoel duurt het grootste deel van de dag en bijna elke dag.

Contact

Vermoed je een depressie bij jezelf of iemand anders, dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Alleen een huisarts, psycholoog en/of psychiater kan een diagnose stellen.

Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten. Bel 088 226 76 26 of mail ons. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor een snelle start van een diagnose en behandeling met een persoonlijke aanpak.

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 28 augustus 2020