Hoe weet je of je kind ADHD heeft?

diagnose ADHD

De diagnose ADHD of ‘attention deficit hyperactivity disorder’ wordt gesteld wanneer een kind (of een volwassen persoon) regelmatig enkele of alle symptomen van ADHD vertoont. Dit is in verschillende omgevingen en gedurende een periode van minstens zes maanden. Enkele van die symptomen zijn gebrek aan aandacht, hyperactiviteit en/of impulsiviteit.

Kenmerken ADHD

Bij veel kinderen met ADHD uit zich dat als volgt:

  • constant in beweging;
  • kunnen niet stilzitten en zijn rusteloos;
  • geven de indruk dat ze niet luisteren;
  • hebben moeite om rustig te spelen;
  • praten vaak zeer veel/te veel;
  • onderbreken anderen terwijl die aan het praten zijn of ze dringen zich op;
  • zijn snel afgeleid;
  • maken hun taak of werk niet af.

Het is niet, omdat je kind enkele van deze symptomen vertoont, dat het inderdaad ook ADHD heeft. Raadpleeg altijd je huisarts als je (of onderwijzend personeel) een vermoeden hebt.

Diagnose ADHD

Er is ook geen specifieke uniforme test om ADHD op te sporen. Het is een proces dat verschillende fasen telt en dat erin bestaat om zoveel mogelijk informatie over je kind van zoveel mogelijk verschillende bronnen samen te leggen. Dat zijn de ouders, de school, andere zorgprofessionals en je kind zelf. Een psycholoog zal de symptomen in kaart brengen. Vragen hoelang ze al duren, en hoe het gedrag van het kind zichzelf en het gezin beïnvloedt. Een ADHD-diagnose wordt meestal gesteld wanneer het kind minimum zes specifieke symptomen van hyperactiviteit of gebrek aan aandacht vertoont. Dat moet dan op regelmatige basis gedurende minstens zes maanden en in minstens twee verschillende settings zijn. De psycholoog zal het gedrag van het kind ook analyseren in vergelijking met dat van kinderen van dezelfde leeftijd. Hij/zij zal het kind ook aan een fysiek onderzoek onderwerpen en de medische voorgeschiedenis bekijken.

Contact

Wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met ons. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: gezondheid.be

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 31 juli 2017