Doe Eens Vriendelijk Week: 6 praktische tips

Doe Eens Vriendelijk WeekVan 9 februari 2016 tot 15 februari 2016 is de ‘Doe Eens Vriendelijk Week’, in het Engels ook wel de ‘Random Act of Kindness Week’ genoemd. Dit houdt in dat iedereen tegen anderen aardig en vriendelijk probeert te doen, waarschijnlijk meer dan dat je normaal doet. Komt de trein te laat, dan foeter je bijvoorbeeld niet de conducteur uit, of is de rij bij de bakker te lang, dan probeer je niet je ergernis te uiten. In plaats daarvan probeer je zo vriendelijk mogelijk tegen iedereen te zijn, je zult zien dat je dan ook vriendelijke reacties terug krijgt. Door de drukte en stress van alle dag zijn we vaak snel geneigd om dingen af te reageren op de omgeving, waardoor een ander ook minder aardig tegen jou zal doen. Zonde eigenlijk, want in de meeste gevallen schiet je er niets mee op.

Hoe kun je vriendelijk zijn tegen een ander?

Voor de één is aardig zijn naar een ander een tweede natuur, het gebeurt zonder er bewust over na te denken. Mensen die bijvoorbeeld een engelengeduld hebben en nooit in een conflict komen met anderen. Voor een ander kan dit een hele opgave zijn om vriendelijk te zijn, je ergert je bijvoorbeeld snel aan je omgeving of je bent snel op je teentjes getrapt. Juist voor diegenen is de ‘Doe Eens Vriendelijk Week’ een mooie uitdaging om eens een andere kant van jezelf te laten zien. Je zult dan ook ervaren dat andere mensen ook best vriendelijk naar jou kunnen zijn. Maar als dat bij jou niet vanzelfsprekend gaat, hoe doe je dat dan? Om je wat op weg te helpen hebben we 6 praktische tips opgesteld hoe je vriendelijk kunt zijn. De tips zijn ook geschikt voor mensen die vanuit zichzelf al vriendelijk zijn. Er zitten namelijk ook tips tussen om eens iets extra’s te doen voor je omgeving die je waarschijnlijk in het dagelijks leven niet zo snel doet.

  1. Het begint met een lach

Vriendelijk zijn naar een ander begint met je uitstraling. Loop jij met een chagrijnige blik door de stad, dan nodigt het andere mensen ook niet uit om aardig naar jou te doen. Begin dus bij jezelf en zorg voor een glimlach. Je zult niet alleen merken dat anderen aardiger tegen je doen, maar je gaat je zelf ook blijer voelen, waardoor vriendelijk naar anderen toe vanzelf al een beetje gemakkelijker gaat.

  1. Geef iemand een compliment

Geef een collega, vriend of familielid een compliment. Zorg er natuurlijk wel voor dat het compliment gemeend is. Dit kan een compliment zijn van ‘Wat heb je leuke schoenen aan vandaag’ tot ‘Wat fijn dat je die deadline op tijd hebt afgekregen’.

  1. Doneer oude kleding of spullen aan een non-profit organisatie

De kans is groot dat jij in huis veel kleding hebt dat je niet of nauwelijks meer draagt. Of dat je een hele zolder vol hebt aan spullen die eigenlijk overbodig zijn. Nou er is een oplossing om daar van af te komen, doneer het aan mensen of een organisatie die het wel heel goed kunnen gebruiken. Je zult merken dat het ook een fijn gevoel voor jezelf geeft om mensen die het minder goed voor elkaar hebben wat op weg te helpen.

  1. Varieer in vriendelijkheid

Probeer te variëren in vriendelijkheid. Dus haal niet de hele week een kopje koffie voor je collega, maar help hem of haar ook eens met een lastig klusje. Doe dingen die wel bij je passen, neem bijvoorbeeld niet je beste vriend(in) mee uit eten als je op dat moment erg krap bij kas zit.

  1. Help een vreemde

Wanneer je door de stad of op straat loopt zijn er vaak genoeg mensen in de buurt die je met een klein beetje inspanning al kunt helpen. Bijvoorbeeld een deur open houden als iemand zijn handen vol heeft, of iemand voorrang verlenen terwijl je daar niet toe verplicht bent.

  1. Doe het voor een ander, niet voor jezelf

In een drukke en stressvolle maatschappij is iedereen vooral met zichzelf bezig. Soms is er weinig ruimte om eens iets voor een ander te betekenen. Probeer juist in de ‘Doe Eens Vriendelijk Week’ vriendelijk te zijn voor een ander, niet omdat je er zelf misschien beter van wordt, maar doe het voor de ander. Verwacht dus niet iets terug van een ander. En is de ander wel extra vriendelijk tegen je terug, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 9 februari 2016