Sport en ADHD: waar doe je wel en niet aan mee?

adhd en sport

Sporten en bewegen is voor mensen met ADHD niet vanzelfsprekend. Wat kan sport voor je betekenen als je ADHD hebt? De kern van de aanpak: ga uit van jezelf.

Sport helpt je niet alleen om je fysiek fit te voelen, maar ook om mentaal in conditie te blijven. Ook voor mensen met ADHD is dit laatste pluspunt van sport heel waardevol, als je maar kiest voor een vorm van beweging die echt bij je past.

Verhoogde concentratie

Zo vergroot sport bijvoorbeeld je vermogen om je op dingen te kunnen concentreren, en vooral om dat voor een langere tijd achter elkaar te kunnen doen, iets waar je vaak moeite mee hebt als je ADHD hebt. Uit verschillende onderzoeken is tevens gebleken dat sporten helpt om een beter onderscheid te maken tussen informatie die wel en niet relevant is, voor ADHD’ers ook erg waardevol.

ADHD en sport, energie kwijtraken

Sporten helpt je verder om op een positieve manier overmatige energie of agressieve gevoelens kwijt te raken. Doordat er bij het bewegen stofjes als endorfine vrijkomen, voel je je tijdens en na het sporten gelukkiger en meer ontspannen. Het is daarbij wel belangrijk dat je een sport kiest die ook echt bij je past en die je leuk vindt om te doen.

Tennis en badminton

Twee sporten die vaak goed passen bij mensen met ADHD, zijn badminton en tennis. Als je er plezier in hebt, lukt het je vaak heel goed om je op de bal of de shuttle te concentreren. Als je het moeilijk vindt om met de spanning die bij winnen of verliezen hoort om te gaan, kan het verstandig zijn om alleen lekker te trainen en niet mee te doen aan wedstrijden.

Judo

Ook paardrijden is een sport die je vaak goed kunt doen als je ADHD hebt, net als judo, waarbij de oefeningen maar kort duren en er strakke regels zijn. Het is bij judo wel even aftasten of het je ook lukt om goed om te gaan met het fysieke contact dat bij deze sport hoort.

Balsporten

Dat fysieke contact maakt ook dat kinderen met ADHD het meestal niet zo makkelijk vinden om mee te doen aan teamsporten. Daar komt bij dat je bij teamsporten, zeker als daar een bal aan te pas komt, vaak ook te maken hebt met een strategie die je met je teamgenoten afspreekt en aanwijzingen die de trainer langs de lijn geeft – ook iets waar je vaak meer moeite mee hebt.

Duidelijke regels

Het zorgt ervoor dat ADHD’ers teamsporten meestal minder leuk vinden om te doen en er snel weer mee stoppen, al geldt dat niet in alle gevallen. Er zijn ook kinderen met ADHD die juist wel goed kunnen meedoen aan een teamsport, zolang er maar duidelijke regels zijn zoals bijvoorbeeld bij volleybal en korfbal. En dan is het beoefenen van een teamsport juist weer heel erg goed, omdat je er op een leuke manier sociale vaardigheden leert.

Bronnen: Mens-en-gezondheid en Steunpuntadhd

 

Bijgewerkt: 12 september 2017