Blog: Gedachtenspinsels van een kinderpsycholoog.

Mijn eigen kind van 5 jaar vroeg een tijdje terug of ze ook eens mocht kijken in een land waar het oorlog was. Ze wilde er wel heen om te kijken hoe dat was oorlog…. Ze had en heeft gelukkig geen idee.

Ongereptheid kinderen

Maar ik besefte me wel weer hoe puur en ongerept kinderen zijn. En tegelijk kwetsbaar, want nog in ontwikkeling. En helaas maken kinderen, in al hun ongerepte puurheid ook regelmatig dingen mee die hun ontwikkeling verstoren.

Hoewel het in Nederland gelukkig geen oorlog is, kan het soms binnen gezinnen, tussen kinderen onderling of op scholen wel behoorlijk knetteren. En vaak komt een kind dan in de knel. In de knel met loyaliteit, gevoelens of zijn of haar gedrag.

Verbazing kinderpsycholoog

Als psycholoog probeer ik deze kinderen zo goed mogelijk te steunen, maar tegelijkertijd kan ik me enorm verbazen over de bruutheid van de mensen om die kinderen heen. Verbazen over een kwetsende opmerking van een leraar tegen een meisje met ADHD en ernstige gedragsproblemen. Dat ze een slecht en dom meisje is, dat nooit zal slagen in het leven. Dat meisje had daar jaren later nog steeds last van. Of verbaasd over de bruutheid van ouders die over de hoofden van hun kinderen heen vechten over de voogdij, geld en andere zaken. Of verbaasd over een moeder die haar eigen kind beschuldigt de oorzaak te zijn van alle ellende in haar leven. Of verbaasd over de nare dingen die pesters tegen hun slachtoffers kunnen zeggen.

Leren van Anne Frank

Ik denk dan vaak aan de volgende uitspraak: “…ondanks alles geloof ik nog steeds in de innerlijke goedheid van de mens.” Dit schreef Anne Frank in haar dagboek. Ondanks alles wat zij had meegemaakt, bleef ze geloven in de innerlijke goedheid van de mens. Dat vind ik bijzonder en daar heb ik van geleerd. Alleen een kind (wat Anne nog was toen ze dat schreef) kan zo puur blijven denken.

Ik heb geleerd van Anne Frank en leer nog steeds van alle kinderen die ik in mijn werk ontmoet. Maar ik probeer zelf ook het kind in mezelf te blijven voeden, want als we allemaal de puurheid en de vergevingsgezindheid van het kind in ons koesteren, zou dat de wereld een stukje mooier maken.

kinderpsycholoog

Tirtsa Ehrlich is GZ-psycholoog bij Dokter Bosman Amsterdam in het Kind- en Jeugdteam. Dokter Bosman Amsterdam is gespecialiseerd in ADHD en ASS. Naast haar werk als GZ-psycholoog heeft Tirtsa meerdere kinderboeken geschreven over AD(H)D en psycho-educatie groepen ontwikkeld voor kinderen met AD(H)D.

Bijgewerkt: 30 oktober 2017