Nieuwe behandeling bij angst na onderzoek hersenen

nieuwe behandeling angst

Een Australische ontdekking zou kunnen leiden naar nieuwe behandelingen voor angststoornissen, depressie en posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

Ontwikkeling van nieuwe hersencellen

Wetenschappers van het Queensland Brain Institute ontdekten dat er nieuwe hersencellen worden ontwikkeld in de amygdala van volwassenen. Dit is een oud gedeelte in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de verwerking van emotionele herinneringen. Verstoorde verbindingen in de amygdala worden gerelateerd aan angststoornissen zoals PTSS, zo meldt het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie.

Het onderzoek betekent een stap voorwaarts in het proces van het begrijpen van de hersenen dan wel in hun vermogen om zich te kunnen aanpassen en regenereren. Ofwel Professor Pankaj Sah, directeur van het Queensland Brain Institute: “We zijn opgetogen: terwijl het voorheen bekend was dat nieuwe neuronen worden geproduceerd in het volwassen brein, is dit de eerste keer dat nieuwe cellen in de amygdala zijn ontdekt. Deze ontdekking heeft grote gevolgen voor het begrijpen van de rol van de amygdala in het reguleren van angst en angstige herinneringen.”

De sleutelrol bij angst

Volgens onderzoeker Dr. Dhanisha Jhaveri speelt de amygdala een sleutelrol in het aanleren van angst. Het aanleren van angst is het proces waarbij we een prikkel associëren met een angstige gebeurtenis. “Het aanleren van angst leidt tot de klassieke vecht- of-vluchtreactie, waarbij een verhoogde hartslag, droge mond en zweterige handpalmen voorkomen.

Maar de amygdala speelt ook een rol in het voortbrengen van gevoelens van vrees en wanhoop, zoals we bijvoorbeeld zien bij fobieën of PTSS,” zegt zij. “Het vinden van manieren om de productie van nieuwe hersencellen in de amygdala te produceren maakt dat we nieuwe wegen kunnen inslaan bij de behandeling van stoornissen waarbij angst een rol speelt, zoals angststoornissen, depressie en PTSS.”

Productie van nieuwe hersencellen

Voorheen werd de productie van nieuwe hersencellen, volwassenen uitsluitend aangetroffen in de hippocampus. De hippocampus is een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij ruimtelijk inzicht en het geheugen. De ontdekking van dat proces, neurogenese genaamd, werd gedaan door de oprichter van het Queensland Brain Institute, professor Perry Bartlett. Hij was tevens betrokken bij het meest recente onderzoek.

De ontdekking van Bartlett vernietigt de overtuiging van destijds, namelijk dat de samenstelling van het volwassen brein vast stond en niet in staat te veranderen. “Aldus Professor Sah. “Terwijl we nu stamcellen in de amygdala hebben gevonden in volwassen muizen, die suggereren dat neurogenese zowel in de amygdala als de hippocampus voorkomt. Deze ontdekking versterkt ons vermoeden over de hersenplasticiteit en biedt een kader voor het begrijpen van de functionele bijdrage van nieuwe neuronen in de amygdala.”

Het onderzoek, geleid door professor Sah, professor Bartlett en Dr. Jhaveri, werd gepubliceerd in Molecular Psychiatry.

Neem contact op

Worstel jij met angststoornissen en wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of meld je hier aan. Onze specialisten ondersteunen je in het overwinnen ervan.

Bron: nedkad.nl
Lees meer: Angst

Bijgewerkt: 23 augustus 2017