Autisme werkt, de passie van Thijmen

Autisme werkt! Een ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme. Thijmen vertelt over zijn passie.

Wat is jouw passie/talent?

Games maak ik als beroep binnen een eigen bedrijfje met een paar anderen. Daarnaast ben ik vaak met muziek bezig, en probeer ik ook random andere creatieve vormen uit, zoals bijvoorbeeld schilderen. Verder doe ik aan kanopolo. Dat is een soort rugby in kajaks, waar ik doorgaans drie per week voor training heen ga.

Sinds wanneer ben je ermee bezig?

Mijn bedrijfje bestaat bijna 9 jaar, en dat is ook zolang ik game-ontwikkeling serieus doe, de jaren daarvoor had ik sporadisch een klein amateuristisch projectje. Ook kanopolo doe ik nu 9 jaar. Muziekinstrumenten spelen doe ik nu zo’n 4 jaar.

Hoe heb je ontdekt dat dit jouw passie/talent is?

Door het een serieuze kans te geven, en te kijken of het leuk blijft als je het voor een langere periode beoefent. Voor veel experimenten en uitingsvormen blijkt dat niet zo, verdwijnt de interesse of de voldoening van ermee bezig zijn. Maar voor games en muziek maken, en kanopolo, bleef en blijft mijn interesse hoog na het uit te proberen.

Hoe is het om met je passie bezig te zijn?

Het is fijn om er je werk van te maken, en met voornamelijk plezier en trots met je werk bezig te kunnen zijn. Daar staat tegenover dat het extra moeilijk is om een gezonde balans in werk/vrije tijd/ontspanning te hebben.  Als ik soms van andere mensen hoor hoe weinig plezier ze uit hun baan halen, en daar vooral uitkijken naar vakanties, vind ik het erg spijtig dat hen dat niet gegeven is, maar bevestigt het wel dat dagelijks met je passie bezig zijn, het beste is wat je met je leven kunt doen.

Autisme werkt

Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie. Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Daarnaast is een divers werknemersbestand een uiting van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ steeds vaker één van de selectiecriteria voor aanbestedende partijen. Maar werknemers met autisme leveren ook op een andere manier voordeel op: bedrijven waar openlijk gesproken kan worden over beperkingen, kennen een betere werksfeer. Dit heeft minder verzuim door stress en ziekte tot gevolg. Bovendien stimuleert openheid over zaken die niet zo makkelijk gaan alle werknemers om na te denken over hoe zij optimaal kunnen presteren. Lees hier meer over autisme.

 

 

Bijgewerkt: 1 april 2019