Behandelingen bij het Autisme Kenniscentrum

autisme behandeling

Het Autisme Kenniscentrum biedt ook behandelmogelijkheden. Hierbij gaat het om kortdurende behandeling, tot zo’n vijftien gesprekken. Deze behandeling heeft altijd een duidelijk doel en een specifieke methodiek. Voorbeelden van doelen kunnen zijn:

  • Meer te weten komen over Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
  • Minder piekeren
  • In mindere mate last hebben van angsten
  • Minder last hebben van onzekerheid
  • Meer rust in het hoofd krijgen

De methodieken zijn:

Mindfulness

Wat is mindfulness (in het kort)?

Mindfulness is een relatief nieuwe therapievorm, die bewezen effectief is bij volwassenen met ASS. Mindfulness kan mensen met ASS helpen om meer rust in het hoofd te krijgen en om beter in te slapen. Ook helpt het om hun situatie gemakkelijker te accepteren en om meer in contact te komen met lichamelijke grenzen.

Hoe ziet een mindfulness training eruit?

Tijdens een mindfulness training leert men een aantal verschillende meditaties aan die men thuis gaat beoefenen. Men onderzoekt, samen met de hulpverlener, welke meditaties helpend zijn en welke niet. De op ASS aangepaste mindfulness training is erg concreet en duidelijk, wat voor mensen met ASS erg prettig is.

Waar kan ik meer informatie vinden over mindfulness bij mensen met ASS?

Meer inhoudelijke informatie over mindfulness voor mensen met ASS staat op: www.mindfulnessbijautisme.nl. Op deze website staan zowel wetenschappelijke artikelen als ervaringsverhalen van mensen met ASS die mindfulness beoefenen.

Mindfulness bij het Autisme Kenniscentrum

Bij het Autisme Kenniscentrum wordt mindfulness in principe individueel gegeven. Dit betekent dat iemand met ASS individueel aan de slag gaat, samen met een hulpverlener.
Als u zich hiervoor aanmeldt dan krijgt u eerst een individueel gesprek om samen te onderzoeken of mindfulness op dat moment passend is. Als dit het geval is dan kan gestart worden met individuele mindfulness.

Cognitieve gedragstherapie

Wat is cognitieve gedragstherapie,in het kort?

Bij cognitieve gedragstherapie gaat men aan de slag met vervelende en/of niet kloppende gedachten en gevoelens. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om angsten die in wezen niet reëel zijn. Bijvoorbeeld de angst om door iedereen afgewezen te worden of de angst om in alles te mislukken. Dergelijke angsten leiden vaak tot vermijdingsgedrag, boosheid, somberheid evenals andere onprettige gedragingen of gevoelens. Bij cognitieve gedragstherapie gaat men, samen met de behandelaar, deze irreële gedachten onderzoeken. Daarnaast wordt er geprobeerd ze te vervangen door reële en/of positievere gedachten. Als gevolg hiervan gaan mensen zich meestal prettiger voelen.

Inzichtgevende therapie

Wat is inzichtgevende therapie (in het kort)

Bij inzichtgevende therapie gaat het er om inzicht te krijgen in de persoonlijke levensgeschiedenis. Daarna wordt er gekeken hoe dit heeft bijgedragen aan de problemen die er op dit moment zijn. Zo kunnen gevoelens van onzekerheid hun oorsprong hebben in gepest zijn of in een moeilijke gezinssituatie. Het verkrijgen van meer inzicht kan soms helpen om gevoelens te veranderen of om anders te handelen.

Bij deze therapievorm gaat de hulpverlener samen met de persoon met ASS onderzoeken hoe ervaringen uit het verleden hebben bijgedragen aan de klachten die diegene nu ervaart. Hierbij wordt ook geprobeerd meer zicht te krijgen op welke problemen ontstaan vanuit de ASS en welke problemen hun oorsprong hebben in het verleden (zoals de opvoeding en het contact met leeftijdgenoten). Daarnaast wordt bekeken hoe problemen met elkaar samenhangen en wat de problemen in stand houdt. Vervolgens kan worden onderzocht of er een manier is om de problemen aan te pakken en de klachten te verminderen.

Inzichtgevende therapie bij het Autisme Kenniscentrum

Deze therapievorm is bij het Autisme Kenniscentrum beperkt tot maximaal 15 sessies. Hierbij wordt een duidelijk thema of probleem gekozen waar de betreffende persoon meer inzicht in wil en/of waarin verandering nodig is. De behandeling zelf vindt individueel plaats en er wordt regelmatig geëvalueerd of er sprake is van vooruitgang.

Er zijn ook soorten behandeling en begeleiding die wij op dit moment niet kunnen bieden, namelijk:

  • Begeleiding op het werk evenals op school
  • Begeleiding bij de financiën
  • Praktische begeleiding in de thuissituatie
  • Langdurige ondersteunende begeleiding
  • Begeleiding in crisissituaties

Voor begeleiding en behandeling verwijzen wij door naar andere instellingen in de je regio.

Contact

Heb je vragen over een behandeling neem dan contact met ons op. Bel 088 – 226 76 95.

Bijgewerkt: 2 augustus 2017