Waarom je juist een relatie wilt met iemand met autisme

partner autisme

Het is niet altijd makkelijk om een relatie te hebben met iemand met een autisme spectrumstoornis (ASS), maar er zitten juist ook een heleboel voordelen aan die vaak onderbelicht zijn. Het Autisme Kenniscentrum onderdeel van Dokter Bosman heeft in het kader van de Autismeweek 2018 een aantal cliënten en hun partners vragen gesteld over deze positieve eigenschappen. Ook zijn er op basis van de input van cliënten en hun partners een aantal tips geformuleerd die bij kunnen dragen aan een succesvolle relatie. Donna Herweijer, basispsycholoog verteld er graag over.

Positieve eigenschappen van een partner met autisme

Aan cliënten die binnen het Autisme Kenniscentrum in behandeling zijn hebben we gevraagd welke karaktereigenschappen als positief worden ervaren door hun partner. Ook bij de partners zelf
is deze vraag neergelegd. Wat hieruit naar voren komt is dat mensen met autisme over het algemeen gezien worden als eerlijke partners en harde werkers die rust, veiligheid en stabiliteit in een relatie brengen.

Ook hun ‘eindeloze geduld’ werd genoemd. Andere eigenschappen die naar voren kwamen, waren het denken in oplossingen en creativiteit, het goede gevoel voor humor en de enorme feitenkennis die veel mensen met autisme hebben. Zoals een van de partners over zijn vrouw met autisme zei: “Ik heb Google niet nodig, mijn vrouw weet alles.”

Tips voor als je partner autisme heeft

Ook vroegen we dezelfde stellen welke eigenschappen en acties van de partner zónder ASS als helpend en positief worden ervaren voor de partners met ASS. Samenvattend kwam vooral naar voren dat mensen met autisme iets meer rust nodig hebben en soms alleen gelaten willen worden. Ze vinden het fijn als hun partners die ruimte biedt en ze niet probeert mee te nemen naar drukke locaties. Ook betrouwbaarheid en zorgzaamheid scoorden hoog. Op basis van de antwoorden hebben wij nog een paar tips geformuleerd voor partners van iemand met autisme:

  • Probeer mee te denken in oplossingen en pak samen problemen aan.
  • Probeer begrip te tonen voor de behoefte aan rust van je partner.
  • Begin niet zomaar een gesprek maar maak eerst contact.
  • Wees duidelijk. Maak bijvoorbeeld concrete afspraken en spreek duidelijke taal.
  • Probeer zo min mogelijk last minute te plannen. Hou er rekening mee dat iemand met autisme soms wat meer tijd nodig heeft om te wennen of om te verwerken dat zaken anders lopen dan gepland (schakeltijd).
  • Laat je partner in zijn of haar waarde. Uiteraard mag je dit andersom ook verwachten.

Contact

Wil je meer weten over autisme of heb je vragen over de rol van autisme in je relatie? Neem dan contact op met het Autisme Kenniscentrum. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

 

Bijgewerkt: 3 april 2018