Het ministerie van Volksgezondheid is onlangs een campagne begonnen om depressies bespreekbaar te maken. Als GZ-psycholoog kan ik me daar helemaal in vinden.
Cijfers depressie
In Nederland krijgen jaarlijks 800.000 mensen in Nederland een depressie. En maar liefst 1 op de 5 krijgt ten minste 1 keer in zijn of haar leven een depressie. Het zijn enorme aantallen. Hoe kan het dan dat veel mensen met een depressie het heel lastig vinden om er over te praten met hun familie, vrienden of collega’s? Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor psychische klachten, waaronder depressies, rust er klaarblijkelijk nog steeds een taboe op.
Praten als medicijn
Praten over je sombere gevoelens is nu juist zo belangrijk. Praten lucht op, het helpt te relativeren, het geeft troost en kan helpen om de zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. En als de mensen in je omgeving weten dat je niet goed in je vel zit, kunnen ze rekening met je houden en je helpen. Als je tijdelijk een sombere periode in je leven hebt dan kan een goed gesprek de lucht klaren.
Soms is praten met de omgeving niet genoeg. Bijvoorbeeld als de sombere gevoelens niet verdwijnen of bijna 24 uur per dag aanwezig zijn. Als er veranderingen zijn in je slaappatroon, als je lusteloos of juist rusteloos bent, je concentratievermogen minder is, of als je merkt dat je minder goed functioneert, ga dan naar je huisarts. Je kunt een depressie hebben.
Zoek hulp
Met een depressie kun je terecht bij een psycholoog of psychiater. Bij een ernstige depressie zijn soms medicijnen nodig, maar veel mensen hebben aan therapie genoeg om van hun depressie af te komen.
Ben jij somber en wil je met iemand praten? Neem contact op met Dokter Bosman. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor een snelle start van een diagnose en behandeling met een persoonlijke aanpak.
Door Audrey Buerman, GZ psycholoog/psychotherapeut/kinder-jeugdpsycholoog bij Dokter Bosman