Verband tussen taalgebruik en depressie

taal en depressie

Een depressie verandert zowat alles: van hoe je beweegt, slaapt en omgaat met mensen in je omgeving tot zelfs de manier waarop je spreekt en jezelf uit door te schrijven. Soms kan die “depressieve taal” een krachtig effect hebben op anderen. Denk maar aan de impact van de poëzie en songteksten van Sylvia Plath en Kurt Cobain, die beiden zelfmoord pleegden als gevolg van een depressie.

Taal en depressie

Wetenschappers proberen al langer vat te krijgen op de exacte relatie tussen depressie en taal, en technologie brengt ons nu steeds dichter bij een volledig beeld. Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Clinical Psychological Science, heeft aangetoond dat een bepaalde woordklasse kan helpen om nauwkeurig te voorspellen of iemand aan een depressie lijdt.

De inhoud van taal

De inhoud van taal heeft te maken met wat we zeggen (de betekenis of het onderwerp van uitingen). Het zal geen verrassing zijn dat mensen met een depressie veel woorden gebruiken die verwijzen naar negatieve emoties. Het gaat hier dan vooral om woorden zoals “eenzaam,” “verdrietig” of “ellendig.”

Gebruik persoonlijke voornaamwoorden

Mensen die lijden aan depressie gebruiken aanzienlijk meer persoonlijke voornaamwoorden in de eerste persoon enkelvoud (zoals “mij,” “mezelf” en “ik”) En veel minder in de tweede en derde persoon (zoals “zij,” “jou” of “haar”). Dit gebruikspatroon suggereert dat deze mensen meer op zichzelf gefocust zijn, en minder verbonden zijn met anderen. Daarom zouden voornaamwoorden eigenlijk een meer betrouwbare indicator zijn om depressie te vast te stellen dan woorden voor negatieve emoties.

Het blijven nadenken over persoonlijke problemen en sociale isolatie zijn algemeen bekende symptomen van depressie. We weten echter niet of de bovengenoemde ontdekkingen een verschil in houding of denkwijze weerspiegelen. Zorgt depressie ervoor dat mensen op zichzelf focussen, of krijgen mensen die op zichzelf focussen symptomen van depressie?

De stijl van taal

De stijl van ons taalgebruik is eerder gelinkt aan de manier waarop we onszelf uitdrukken dan met de inhoud die we willen overbrengen. Onlangs hebben onderzoekers ade berichten van 6.400 leden op 64 verschillende online forums rond geestelijke gezondheid geanalyseerd. Ze hebben ontdekt dat “absolute” woorden zoals “altijd,” “niets” of “helemaal” overbrengen – betere indicatoren waren voor geestelijke gezondheidsproblemen dan voornaamwoorden of woorden voor negatieve emoties.

Voornaamwoorden vertoonden op de verschillende fora een gelijkaardig patroon als absolute woorden, maar het effect was kleiner. Woorden voor negatieve emoties werden op fora voor zelfmoordgedachten paradoxaal genoeg minder frequent gebruikt dan op fora voor psychische angsten en depressie.

Praktische implicaties

Door het taalgebruik van mensen met een depressie te analyseren, kunnen we leren begrijpen hoe ze denken. Dit heeft ook praktische implicaties. Wetenschappers combineren nu geautomatiseerde tekstanalyse met computers die kunnen leren uit ervaringen zonder geprogrammeerd te worden om aan de hand van natuurlijke teksten zoals blogberichten verschillende geestelijke aandoeningen te identificeren

Depressieve taal maar niet depressief

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je “depressieve taal” gebruikt zonder eigenlijk depressief te zijn. Uiteindelijk is het toch je gemoedstoestand over een langere periode die bepaalt of je al dan niet depressief bent.

Contact

Vermoed je een depressie bij jezelf of iemand anders, dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Alleen een huisarts, psycholoog en/of psychiater kan een diagnose stellen. Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: EOS Wetenschap

Bijgewerkt: 20 februari 2018