Heeft rust na trauma invloed op geheugen?

rust na trauma

Direct rust nemen na een traumatische ervaring kan ervoor zorgen dat mensen later minder last hebben van opdringerige herinneringen aan de ervaring. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Het onderzoek

In het onderzoek werden traumatische filmpjes afgespeeld voor twee groepen gezonde proefpersonen. Deze traumatische filmpjes bevatten 30 seconden lang beelden van mensen die in levensgevaar verkeerden of ernstig letsel oplopen. Na het afspelen van de filmpjes kreeg de ene groep 10 minuten om bij te komen. De andere groep een korte geheugentaak met nummers moest uitvoeren. De groep mensen die rustig kon bijkomen had in de volgende week minder last van opdringerige herinneringen.

Opdringerige herinneringen en herbeleving

Opdringerige herinneringen zijn een bekend verschijnsel bij mensen met een trauma. Bijvoorbeeld mensen die last hebben van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Mensen met PTSS houden ernstige psychische problemen over aan hun trauma. Zij kunnen bijvoorbeeld heel angstig worden wanneer deze herinneringen naar boven komen. Deze herinneringen kunnen zich ongewild opdringen zonder dat de persoon met PTSS daar controle over heeft. Vaak vind hieraan voorafgaand wel een trigger plaats waardoor deze herinnering aan het trauma naar boven komt. Deze trigger kan een bepaalde geluid, locaties of afdwalende gedachten zijn die aan het trauma doen denken.

De groepen mensen die meededen aan dit onderzoek hebben weliswaar geen PTSS of trauma ontwikkelt na het zien van de filmpjes maar kregen wel last van opdringerige herinneringen aan de beelden, deze schreven ze op in een dagboek. Vooral de proefpersonen die meteen na het ervaren van de beelden een taak moesten uitvoeren, noteerden veel herinneringen in hun dagboek.

De juiste context

Herinneringen aan traumatische ervaringen en gebeurtenissen worden normaliter opgeslagen en in de juiste context geplaatst. Bij mensen met PTSS kunnen deze herinneringen losgekoppeld worden van de context. Volgens de onderzoekers helpt de rustperiode om de traumatische herinneringen te verwerken en contextualiseren. Hierdoor komen er minder opdringerige herinneringen aan het trauma naar boven.

De hippocampus lijkt hierin een grote rol te spelen, dit is een hersengebied gelegen aan de binnenzijde van de temporale kwab. Het verbeteren van de functie van de hippocampus lijkt dan ook een goede manier om de verwerking van trauma te verbeteren. Aangezien de activiteit van de hippocampus niet gemeten is gedurende het experiment en het puur een gedragsexperiment betreft, zijn hier nog geen verdere uitspraken over te doen.

Behandeling van PTSS

Het verbeteren van de behandeling van mensen met PTSS lijkt hiermee nog ver weg, in het bijzonder aangezien een werkelijk trauma aanzienlijk verschilt van een paar schokkende filmpjes. Om 10 minuten verwerkingstijd aan te bevelen na het ervaren van een hevig trauma, is natuurlijk niet realistisch voor een herstel of verwerking hiervan. Het is dan ook van belang dat verder onderzoek meer ingaat op de werking van de hippocampus in relatie tot het verwerken en contextualiseren van trauma en hoe dit verbeterd kan worden.

Contact

Vermoed je een trauma bij jezelf of iemand anders, dan is het altijd verstandig om professionele hulp te zoeken. Een trauma is te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je klachten. Dokter Bosman heeft verschillende gespecialiseerde professionals.  Bel ons 088 226 76 26 of mail ons. 

Bron: EOS Wetenschap

Bijgewerkt: 13 november 2019