Kortdurige therapie effectief bij ouderen met PTSS

PTSS behandeling

Kortdurende psychotherapie is effectief bij ouderen met een posttraumatische stressstoornis, PTSS. Pessimistische verwachtingen hierover blijken vaak ongegrond. Psychotherapie in de vorm van NET, narratieve exposure therapie of PCT, Present Centered Therapy zijn ook op latere leeftijd veilig en effectief. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek

Binnen de geestelijke gezondheidszorg zijn ouderen een groeiende doelgroep, waarbij een
posttraumatische stressstoornis vaak een ernstige aandoening is. Deze ouderen kunnen baat hebben bij effectieve psychotherapie.

Om de effectiviteit van psychotherapie bij ouderen te bewijzen, werd er in dit onderzoek gekeken naar de effectiviteit van NET onder verscheidene doelgroepen door middel van een meta-analyse. Deze resultaten werden ook vergeleken met de resultaten van PCT onder oudere volwassenen van boven de 55 jaar. Hierbij werden bemoedigende resultaten gevonden van zowel een NET als een PCT behandeling. Bij de PCT behandeling werd er een snellere daling van symptomen waargenomen, ook verbeterde PCT de psychosociale aanpassing.

Het herstellingsproces van PTSS bij ouderen

Een behandeling van PTSS blijkt ook betekenisvol in deze levensfase. Langdurige overtuigingen kunnen, zelfs na een jeugdtrauma, veranderen. Leeftijd en symptoomernst zijn niet van invloed op de behandeling. Echter, persoonlijke geschiedenis, zelfperceptie en psychosociale aanpassing spelen een rol bij het herstellingsproces bij PTSS.

PTSS blijft vaak verborgen in het leven van ouderen. Veerkracht blijkt dan ook van groot belang bij het herstel en het aanpakken van PTSS in deze levensfase kan betekenisvol zijn voor vele verdere levensjaren.

Bron: Universiteit Utrecht / nedkad.nl

Bijgewerkt: 12 juni 2019