Jonge ondernemer gevoeliger voor burn-out

burn-out
Ondernemers tussen de 18 en 34 jaar hebben een grotere kans op burn-out klachten dan ondernemers die buiten deze leeftijdscategorie vallen. Dit blijkt uit een onderzoek van GfK.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat jongeren gevoeliger zijn voor stress. Uit dit onderzoek blijkt dat dit ook voor jonge ondernemers geldt. Jonge ondernemers bestempelen het ondernemerschap vaak als uitdagend. Één op de vijf jonge ondernemers heeft al een burn-out gehad.

Klachten burn-out

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 62% van deze jonge ondernemers last heeft van burn-out gerelateerde klachten. De drie meest voorkomende burn-outklachten bij deze jonge ondernemers zijn: aanhoudende vermoeidheid, slapeloosheid en ongerelateerde lichamelijke pijn.

Vakantie & ontspanning

Voor jonge ondernemers is het belangrijk een goede balans te vinden tussen werk en ontspanning. Deze jonge ondernemers vinden ontspanning in thuis relaxen, sporten en avondjes uit. 37% heeft moeite met het loslaten van werk tijdens de ontspanning. Ondernemers gunnen zichzelf 20 tot 25 vakantiedagen. Een nog groter gedeelte van deze ondernemers neemt zelfs meer dan 25 vakantiedagen. Maar het grootste gedeelte van deze ondernemers werkt door tijdens de vakantie.

Grenzen stellen

De oorzaak van burn-out klachten bij jonge ondernemers lijkt te liggen bij het aangeven van grenzen. Vaak werken de ondernemers buiten werktijd. Ook is het een uitdaging om een balans tussen ontspanning en werk te vinden. Spreek uit wat je voelt en denkt. Geef grenzen aan. Zo weet iedereen wat ze aan je hebben en bescherm je jezelf tegen onnodig stress.

Schakel hulp in

Vaak zie je zelf door de bomen het bos niet meer wanneer je in een burn-out zit. Dan is het zaak om hulp in te schakelen. Soms moet je er zelfs eerst op gewezen worden. De specialisten van Dokter Bosman helpen je uit je burn-out en geven je handvatten, zodat je na de burn-out niet snel in oude gewoontes vervalt.

Neem contact met ons op

Heb je last van een burn-out? Vraag je huisarts om een verwijzing. Wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met Dokter Bosman. Bel ons op 088 226 76 26 of mail.

 

Bron: GfK

Bijgewerkt: 28 mei 2018