Dr. Isabella Rapin grondlegster van het Autisme Spectrum Stoornis overleden.

Dr Rapin autisme spectrum stoornissen

Dr. Isabella Rapin hielp de mythen rondom autisme ontmaskeren en was grondlegster van het gebruik van de term “autisme spectrum stoornis. Zij was van oorsprong een Zwitserse kinderneuroloog die de wetenschappelijke onderbouwing van autisme vooruit geholpen heeft. Zij was voorvechtster van het idee dat autisme deel uitmaakte van een breed scala van aandoeningen. Zij stierf op 24 mei in Rhinebeck, N.Y. Zij was 89.

Onderzoek naar autisme

Dr. Rapins focus op autisme kwam voort uit haar studie naar communicatie- en stofwisselingsstoornissen. Deze stoornissen verminderen het vermogen van kinderen om zich in de wereld om hen heen te bewegen. “Communicatie stoornissen waren het overkoepelende thema van de carrière van mijn moeder,” aldus haar dochter dr. Oaklander in een interview. Na het onderzoeken van honderden autistische kinderen, was ze ervan overtuigd geraakt dat een derde van de ouders van autistische kinderen, met een zeer vroege taal- en gedrag achterstand te maken kregen. Dit was een serieus probleem dat vroeg om een biologisch onderzoek.

Autisme Spectrum Stoornis

Gaandeweg het onderzoek hielp zij de mythe ontmaskeren dat emotioneel afstandelijke moeders de oorzaak waren voor het autisme van hun kind. Zij pleitte voor een vroege diagnose en behandeling bij autistische kinderen. Met een positieve aanpak, waarbij de focus lag op wat kinderen wel konden en niet op wat zij niet konden. Zij maakte als een van de eersten gebruik van de term “autisme spectrum stoornis” , wat staat voor een breed scala van symptomen. Ze zei altijd dat er niet één maar duizend verschillende oorzaken waren van autisme.

Autisme bij vrouwen

Over autisme (spectrum stoornissen) bij vrouwen is relatief weinig bekend. Autisme uit zich bij vrouwen veelal anders dan bij mannen. In Nederland zijn zo’n 20.000 à 30.000 normaal begaafde vrouwen met autisme. Als je naar dit aantal kijkt, dan is het verbazingwekkend dat hier niet meer over bekend. Het Autisme Kenniscentrum kent de specifieke kenmerken van autisme bij vrouwen.

Over Autisme Kenniscentrum

Het Autisme Kenniscentrum is onderdeel van Dokter Bosman. Het Autisme Kenniscentrum biedt gespecialiseerde diagnostiek en behandeling aan volwassenen vanaf 18 jaar met (een vermoeden van) een autismespectrumstoornis (ASS). Heb je een vermoeden van autisme doe dan onze zelftest. Of neem contact met ons op. Bel 088 – 226 76 95

(bron: New York Times)

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum
Bijgewerkt: 13 juni 2017