Een burn-out? Zes veelgestelde vragen:

Burn_out_nieuwsbericht
Stress op het werk komt veel en vaak voor. Ongeveer 10% van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van burn-out verschijnselen. Logisch dat er veel vragen uit voortvloeien.

  1. Hoeveel uur per week kan ik werken voordat ik last krijg van een burn out?

    Het aantal werkuren per week wil niets zeggen over het risico op een burn-out. De ene persoon raakt al overspannen bij een een werkweek van 24 uur, terwijl de ander makkelijk 50 uur per week werkt en nergens last van heeft. Een burn-out heeft ook niets te maken met het aantal arbeidsuren maar ontstaat door de hoge werkdruk. Deze kan bijvoorbeeld hoger zijn als je veel werk in 24 uur per week moet doen dan minder werk waar je 40 uur per week de tijd voor hebt. Er is dus geen houvast die je kunt aanhouden. Maar merk je op dat je zelf of iemand uit je omgeving sneller geprikkeld is, last heeft van vermoeidheid en lustelozer is dan normaal gesproken. Ben er dan van bewust dat een burn-out op de loer kan liggen.

  2. Is het normaal dat ik niet meer zoveel aankan dan voor mijn burn-out?

    Het verschilt van persoon tot persoon tegen hoeveel prikkels van buitenaf iemand is bestemd. Vooral na een burn-out is de kans groot dat je minder goed tegen prikkels kunt dan voorheen. Dit komt doordat je zenuwen het nodige moeten verduren. Zenuwen hebben tijd nodig om te herstellen en het is voor ieder individu verschillend hoelang dit duurt. Het is in ieder geval duidelijk dat dit uiteindelijk overgaat. Hoe eerder je maatregelen weet te treffen hoe beter.

  3. Hoe kun je iemand met een burn-out helpen?

    Veel mensen die een burn-out hebben komen er zelf pas als laatste achter dat er echt iets aan de hand is. Het is dus mogelijk dat jij eerder aan iemand uit je omgeving ziet dat er iets aan de hand is dan de persoon zelf. Veel voorkomende klachten zijn extreme vermoeidheid en lusteloosheid. Een burn-out is werkgerelateerd maar meestal spelen er ook gebeurtenissen uit het privé leven mee.
    Als je het vermoeden hebt dat iemand uit je omgeving last heeft van een burn-out kun je er op aandringen om langs de huisarts te gaan. Wees niet te opdringerig maar probeer je zo behulpzaam mogelijk op te stellen en zoek samen naar een oplossing.

  4. Hoe word je weer zelfverzekerd na een burn-out?

    Veel mensen die een burn-out hebben gehad zijn het vertrouwen in zichzelf kwijtgeraakt. Mensen die kritisch zijn op zichzelf hebben sowieso een grotere kans om een burn-out te ontwikkelen. Zodra ze over een burn-out heen zijn, blijft deze kritische blik bestaan. Vaak komen ze er dan achter dat ze weinig werk produceren waardoor ze zichzelf verwijten gaan maken.Het is de kunst om minder kritisch en perfectionistisch naar jezelf te kijken. Perfectie is voor niemand haalbaar en daarbij onnodig

  5. Is een vakantie de oplossing tegen een burn-out?

    Als het je doel is om je burn-out kwijt te raken op vakantie, dan kun je beter niet gaan. Een vakantie lost je problemen in ieder geval niet op, want als je problemen thuis hebt, zullen die er ook nog zijn zodra je terug komt. Toch kan een vakantie op een positieve manier bijdragen aan herstel. Als je op de vakantiebestemming goed tot rust kan komen, is dit altijd mooi meegenomen als bijdrage aan het herstel.

  6. Hoe kan ik op mijn werk aangeven dat de werkdruk te hoog voor me is?

    Het is voor iedereen lastig om aan te geven aan je werkgever dat je teveel werk hebt. Toch is het van belang om dit tijdig aan te geven. Het is een idee om met collega’s te overleggen of zij dezelfde werkdruk ervaren. Mocht dit zo zijn dan kun je met meerdere collega’s bij je leidinggevende aankloppen. Ook als je er alleen voor staat is het belangrijk dat je direct naar je leidinggevende stapt om uit te leggen wat er scheelt. Houd daarbij in je achterhoofd dat je leidinggevende niets aan je heeft als je met een burn-out aan komt zetten. Dus aarzel niet om het gesprek aan te gaan.

Neem contact op

Kamp jij met burn-out verschijnselen? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op. We hebben 170 specialisten voor je klaarstaan die naar je luisteren en je voorzien van advies.

Meer over: werk
Bijgewerkt: 30 juli 2015