EMDR online, het kan, ook met kinderen en jongeren!

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Een jongvolwassene met een negatief zelfbeeld, (ontwikkeld door nare ervaringen in zijn jeugd) stond bij mij op de EMDR wachtlijst, maar toen was daar de corona crisis. Ik besloot toch online met de jongen kennis te maken en te overleggen. 

Digitaal kennismaken

De kennismaking, via beeldbellen, vond (voor hem) plaats in het park onder een boom, waar hij toen zat. Ik zat in de slaapkamer van mijn zoontje. Na kennismaking, indicatiestelling en uitleg over EMDR durfden we het beide aan om de EMDR online te starten. Deze zou, spraken we af, uiteraard wel in zijn huis en niet in het park plaatsvinden. 

Van start

De eerste sessie gebruikte ik mijn vingers die ik heen er weer bewoog voor de camera (zoals bij EMDR ook het meest gebruikelijk is. Zo is de therapie in de media ook bekend is geworden, de ‘therapie met de vingers’). Ik schoof dan iets uit beeld zodat alleen mijn vingers in beeld waren. De eerste sessie verliep goed. De tweede sessie startte ik weer met mijn vingers, maar ik had ondertussen een webinar gevolgd over online EMDR en gehoord dat een fel object beter te volgen is via beeldbellen. 

EMDR met of zonder kabouter…?

Op de kamer van mijn zoontje lag een kabouter naast mijn laptop dus ik dacht, in een opwelling, die ga ik gebruiken! De jongen barstte bij het zien van de felgekleurde kabouter in lachen uit. Ik legde uit dat ik dacht dat het misschien beter zichtbaar was? We gingen even door en kregen tenslotte samen een lachbui, daarna ging ik maar weer ’gewoon’ verder met mijn vingers. 

De sessie erna werd ‘de kabouter’ na besproken en hoewel hij zeker luchtigheid in de sessie had gebracht, werd hij niet meer gebruikt, het leidde de jongen teveel van het EMDR proces af. De jongen gaf wel aan na de vorige sessie luchtiger te kunnen denken aan de nare ervaring (zou die kabouter daar toch bij geholpen hebben?). Hij liep sindsdien zelfs meer rechtop en trotser! Hij voelde zich echt al zekerder over zichzelf. De EMDR behandeling verliep verder (zonder kabouter iets minder hilarisch) maar wel goed. 

Missie geslaagd

Na een paar maanden werd de online EMDR behandeling positief afgesloten, zijn negatieve zelfbeeld was, zelfs zonder kabouter, maar mét EMDR online, aanzienlijk verbeterd. Missie geslaagd!

Wanneer EMDR?

Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt, je anders denkt en reageert op je omgeving. Vaak merk je dat je je niet goed voelt of je omgeving geeft dit aan. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je er steeds angstige beelden of gedachten over hebt, waardoor je last hebt van verschillende klachten. EMDR is dan een eerste-keus behandeling om je van deze klachten af te helpen.

Voor meer informatie kun je kijken op de vereniging EMDR Nederland (VEN).

Tirtsa Ehrlich, GZ-psycholoog bij Dokter Bosman schreef een aantal boeken over AD(H)D: Wonderlijke wazigheid. Uitleg, adviezen, tips en trucs over ADD voor jongeren en hun omgeving. ADDaisy of ADDavid. Voorlichtingsverhalen voor kinderen met ADD in de basisschoolleeftijd. Zo snel als een… Ferry is zo snel als een Ferrari, want hij heeft ADHD. En ze ontwikkelde psycho-educatiegroepen voor kinderen met AD(H)D. Daarnaast is zij EMDR Europe practitioner en EMDR supervisor i.o. bij de VEN. 

Meer over: blog, Nieuws
Bijgewerkt: 26 mei 2020