examenstress
Deze week beginnen de eindexamens. Een hele spannende tijd voor leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO, maar ook voor ouders. Spanning is gezond, het maakt je alert en je presteert beter. Maar sommige kinderen worstelen met zoveel spanning dat het omslaat in stress. Wat kun je als ouder doen om je kind tijdens deze periode zo min mogelijk stress te laten ervaren? Wij geven ouders 5 tips.

1. Creëer rust

Praat niet steeds met je kind over de examens. Vraag niet elke keer of het moeilijk was of hoeveel vragen hij of zij denkt goed te hebben. Heb ook oog voor de dagelijkse dingen rondom het gezin.

2. Sta klaar

Probeer tijdens de examenperiode meer thuis te zijn, maar doe wel je eigen ding. Breng je kind af en toe een kopje thee met een lekker stuk taart en kook ‘s avonds zijn of haar lievelingseten. Door deze verwennerij laat je je kind even lekker ontspannen en zal het ook leuke kanten aan de examenperiode ervaren.

3. Maak samen een examenrooster

Structuur biedt tijdens de eindexamens houvast aan je kind. Maak samen een eindexamenrooster, het helpt overzicht te bewaren. Maak realistische verwachtingen en denk niet voor je zoon of dochter. Hang het rooster op een centrale plek in huis, bijvoorbeeld op de koelkast. Jij toont interesse en het biedt houvast aan je kind.

Lees ook: ‘Help mijn kind heeft examenstress

4. Geef voldoende ruimte

Zorg dat je kind op een fijne plek in huis kan studeren. Zoals aan de keukentafel of op hun kamer. Zorg voor een fijne atmosfeer in de ruimte en dat het vrij is van afleiding.

5. Denk ook aan jezelf

Tijdens een examenperiode, liggen ruzies sneller op de loer. Hierbij is niemand gebaat, jij niet en jouw kind niet. Merk je dat de druk toeneemt? Neem dan even afstand. Het geeft je kind meteen de mogelijkheid om zelfstandig aan de slag te gaan.

Neem contact op

Heb je een vermoeden dat jouw kind gebukt gaat onder examenstress of examenvrees en wil je hem of haar graag helpen? Ga eens in gesprek met een professional. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Meer over: stress
Bijgewerkt: 8 mei 2017