Fidget Spinner goed voor je concentratie bij ADHD?

De nieuwste rage in speelgoedland is de Fidget spinner, een zoevend en draaiend propellertje. Kinderen zijn er dol op, want je kunt er kunstjes mee doen zoals ‘m op je neus laten draaien. “En hij helpt je concentreren, mam! Dat zeggen deskundigen!” weten kinderen maar al te goed. Zeg dan maar eens nee als ouders.

Speciaal bedacht voor kinderen met ADHD

De Fidget spinner is speciaal bedacht voor kinderen met ADHD en concentratieproblemen. Hij zou het concentratievermogen verbeteren, ook van kinderen zonder problemen. En dus is het plastic propellertje het perfecte hebbeding voor in de klas. Maar klopt dat wel en zo ja, hoe zit dat dan? En als het al de concentratie van kinderen verbetert, wat heeft de leraar er dan nog aan als de hele klas spinners door het lokaal laat zoeven en op zijn neus laat draaien? Naar de werking van dat mechanisme is volgens informaticus en psycholoog Niels Taatgen veel onderzoek gedaan. “Bij één van die onderzoeken hebben ze gekeken naar mensen die kleine tekeningen maakten tijdens vergaderingen. Daaruit blijkt dat mensen die mogen tekenen tijdens een vergadering, meer van de vergadering onthouden dan wanneer ze dat niet mogen.”

Visuele afleiding

“Je hebt iets om de verveling mee te vullen. De fidget spinner werkt ook zo.” Toch is het lastige aan de fidget spinner dat hij ook visueel de aandacht trekt. Dus als kinderen naar het bord moeten kijken, is het onhandig als ze met een fidget spinner zitten te spelen. “Hij kan heel handig zijn, maar het ligt er wel aan waar de concentratie van de kinderen op gericht moet zijn. Als ze alleen hoeven te luisteren, is het prima dat ze ermee spelen, want daardoor onthouden ze misschien meer van de les. Maar ik kan me voorstellen dat leraren het niet prettig vinden als de hele klas met een fidget spinner speelt”, zegt Taatgen.

Inzetten in de klas

Kritiek is er natuurlijk ook. Van leraren die er last van hebben in de klas. “Het is belangrijk om de fidget spinner gericht in te zetten in de klas. Dus alleen bij kinderen die hem voor hun concentratie nodig hebben” Aldus RTL nieuws. Het draaiende dingetje is een creatie van de Amerikaanse moeder en uitvinder Catherine Hettinger (62). Ruim twintig jaar geleden bedacht ze het voor haar 7-jarige dochter. Moeder Hettinger leed aan de auto-immuunziekte myasthenia gravis, dat spierzwakte veroorzaakt, zo vertelt ze in The Guardian. Omdat ze niet goed met haar dochter kon spelen, ging ze op zoek naar alternatieven. In 1997 vroeg ze patent aan op het speeltje, maar ze kon geen producent vinden. In 2005 kon ze de jaarlijkse 400 dollar voor het patent niet meer betalen en ondanks de huidige rage, verdient ze niets aan haar uitvinding. (bron: anp, rtlnieuws)

 

Meer over: ADHD, Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 23 mei 2017