Zomer is begonnen, vijf tips om zonder angst op vakantie te gaan

zomervakantie angst

Vandaag is het officieel zomer. De recente aanslagen of pogingen van een terroristische aanslag kunnen je angstig maken om op reis te gaan deze zomer. Misschien mijd je liever plekken waar veel mensen samenkomen, zoals vliegvelden, treinstations of winkelstraten. Dat is niet zo gek. Wat moet je doen als je bang bent om te reizen ? We geven een paar tips om om te gaan met die angst.

Tip 1: Angst hebben is normaal

Angst hebben is in sommige situaties van levensbelang. Zonder angst steek je bijvoorbeeld zomaar een drukke weg over of blijf je zitten als er brand uitbreekt. Doordat we angst kennen, maakt ons lichaam zich klaar voor actie. We rennen weg of blussen de brand. Angst heeft nut.

Tip 2: Annuleer niet je vakantie

Het is nergens voor nodig je reis te annuleren. Is er geen negatief reisadvies gegeven voor jouw bestemming, dan is het niet nodig om ineens je reis af te zeggen. Het is makkelijk je te laten leiden door angst, maar hierdoor gaat je angst niet weg. Neem alle veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen, blijf oplettend en geniet. Het is makkelijk om in je comfortzone te blijven, maar ga en overwin je angst.

Tip 3: Neem de controle over je eigen gedachten

Ja, er kan van alles gebeuren. Altijd. Overal. Maar je kunt ook een geweldige tijd hebben. Neem de controle over je eigen gedachten en probeer – hoe moeilijk ook – je negatieve gedachten van je af te zetten of om te zetten in iets positiefs.

Tip 4: Doe ademhalingsoefeningen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ben je bang dat je op het vliegveld of in het vliegtuig last krijgt van een angstaanval? Leer vooraf een paar goede ademhalingsoefeningen zodat je jezelf weer rustig kan maken als je te gespannen wordt. Een veelgebruikte: adem drie seconden rustig in door je neus, houd je adem zo’n drie seconden in en adem rustig uit door je mond. Herhaal dit tot je merkt dat je rustig wordt.

Tip 5: Laat je verrassen

Jezelf voorbereiden op een trip kan je wat rustiger maken, maar je kunt niet alles plannen. Sommige dingen gebeuren onverwacht en daar kun je niks aan doen, ook niet als je het vooraf weet. Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar niet vergeten: het heeft geen zin om je druk te maken om dingen om dingen die je niet in de hand hebt. Ben je echt bang voor een angstaanval? Praat er vooraf over. Je omgeving kan hier dan beter op inspelen als ze weten dat je er misschien last van krijgt.

Wat als de angst blijft aanhouden?

Maar wat als je angst ervaart in een veilige situatie en het je leven belemmert? Misschien heb je dan wel te maken met een angststoornis. Bij een angststoornis staat angst je in de weg. Worstel jij met angststoornissen en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of meld je hier aan. Onze specialisten ondersteunen je in het overwinnen ervan.

Meer over: Angst
Bijgewerkt: 21 juni 2017