‘Geef patiënt met psychische problemen meer zorg op maat’

Patiënten met psychische problemen moeten meer zeggenschap krijgen over hun behandeling en meer informatie krijgen over de resultaten en alternatieven. Dat is de kern van een rapport van partijen in de geestelijke gezondheidszorg dat is overhandigd aan minister Edith Schippers (VWS).

De effectievere behandelingen moeten ertoe leiden dat de zorg betaalbaar blijft. De ggz-partijen, waaronder GGZ Nederland, de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) en de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie (NVvP), zijn overeen gekomen dat vaker gemeten wordt of behandelingen effectief zijn. Zo kan, in overleg met de patiënt, beter worden vastgesteld of de behandeling moet worden doorgezet, afgebouwd of dat een alternatieve behandeling nodig is.

Ook moet er meer zorg op maat komen. Om dit mogelijk te maken moet de regeldruk volgens de partijen worden teruggebracht.

Vooroordelen van psychische problemen

De ggz-organisaties willen ook dat er meer wordt gedaan om de vooroordelen over mensen met psychische problemen weg te nemen. ‘Op het hebben van een psychische aandoening rust nog altijd een stigma. Dit heeft te maken met onbekendheid, onwetendheid ten aanzien van psychische aandoeningen en negatieve beeldvorming in media en de publieke arena’, aldus het rapport.

In Nederland heeft 5 procent van de jongeren tot 18 jaar (ongeveer 175.000) een psychische aandoening die kan leiden tot een ernstige beperking in het functioneren. Voor volwassenen geldt dat bijna één op de vijf een psychische aandoening heeft.

Minister Schippers is blij met de stappen van de ggz-partijen. ‘Dit draagt bij aan gepast gebruik, waardoor de betaalbaarheid van goede geestelijke gezondheidszorg voor de langere termijn overeind blijft, en zorgt voor minder administratieve lasten.’

Contact met Dokter Bosman

Dokter Bosman biedt met Plus psychische zorg op maat gebaseerd op wensen behoeften en mogelijkheden van de patiënt. Wil je informatie ontvangen over onze trainingen?

Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan. Ons team met specialisten staat klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Bron: nu.nl

Meer over: Ggz
Bijgewerkt: 4 december 2015