Groter risico op hart- en vaatziekten bij stressstoornis

stressstoornis hart- en vaatziekten

Psychologische problemen veroorzaakt door ingrijpende of stressvolle gebeurtenissen, leiden tot een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten, zoals een hartstilstand of -aanval. Dit blijkt uit een Zweedse studie gepubliceerd in The BMJ.

Het onderzoek

Bij deze grootschalige studie werden gegevens van meer dan 136 duizend mensen met een psychologische stoornis veroorzaakt door stress verzameld. Deze psychologische stoornissen waren onder andere PTSS of een aanpassingsstoornis. Vervolgens werden deze gegevens vergeleken met de gegevens van 170 duizend broers of zussen zonder een stressgerelateerde aandoening, zowel als 1,4 miljoen mensen uit de algemene populatie, die ook geen stress problemen ervaren.

Verhoogd risico

Hieruit blijkt dat mensen met een psychologische aandoening een verhoogd risico hebben op een cardiovasculaire aandoening. Specifiek in de eerste zes maanden waarin de aandoening zich uit, is er een verhoogd risico van 64% vergeleken met de broers en zussen die deze problemen niet ervaren. Ook is het verband tussen hart- en vaatziekten op vroege leeftijd, voor de 50 jaar, en stressgerelateerde psychologische problemen, groter dan dat op latere leeftijd.

Verband psychologische problemen en hart- en vaatziekten

Deze nieuwe bevindingen zijn een goede aanvulling op vorige onderzoeken en kennis over dit onderwerp. Er is al geruime tijd bekend dat er een verband is tussen de kans op hart- en vaatziekten en stemmingsstoornissen zoals depressie. Ook bestaan er aanwijzingen dat dit ook geldt voor verschillende angststoornissen. Echter, tot nu er is weinig onderzoek uitgevoerd naar psychologische aandoeningen in relatie tot cardiovasculaire ziekten. Dit nieuwe Zweedse onderzoek draagt bij aan nieuwe kennis op dit gebied.

Twee kanten

Het is echter onduidelijk welke kant dit op werkt. Een groter risico op cardiovasculaire ziekten kan leiden tot een toename in psychologische problemen zoals PTSS of andersom. Op basis van het onderzoek zijn daar geen duidelijke uitspraken over te doen. Mochten stressgerelateerde psychologische aandoeningen leiden tot een groter risico op hart- en vaatziekten, dan zou een effectieve behandeling van deze aandoeningen het risico op cardiovasculaire ziekten kunnen verminderen. Het is dan ook belangrijk om hier verder onderzoek naar uit te voeren.

Contact

Worstel jij met posttraumatische stressstoornis (PTSS) of trauma? Lees onze dossiers voor meer informatie. Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Medisch Contact/ The BMJ

BMJ:Stress related disorders and risk of cardiovascular disease: population based, sibling controlled cohort study

Meer over: Nieuws, stress, Trauma
Bijgewerkt: 17 april 2019