pesten
Roddelen, schelden, spugen, duwen en buitensluiten. Kinderen die op de middelbare school worden gepest, hebben later een grotere kans op angstklachten en depressies. Vermoed jij dat jouw kind de dupe is van pesterijen? Grijp in met onderstaande tips.

Verontrustende cijfers

De afgelopen 3 maanden is bijna 11 procent van de jongeren op de middelbare school gepest. Dat betekent dat in elke klas met 27 leerlingen gemiddeld 3 kinderen de dupe zijn van pesterijen. Deze cijfers komen uit een recent onderzoek van de GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Vier manieren om jouw kind te helpen

Als jouw kind gepest wordt, wil je maar één ding weten: Hoe kan ik helpen om het pesten te stoppen?

1: Luister naar je kind

Laat je kind praten over zijn of haar probleem. Luister goed en reageer rustig op wat hij of zij zegt. Reageer niet te heftig en zeg geen dingen als: ‘Laat je niet gek maken’ of ‘Wat een rot jongens/meiden, ik zal eens met ze praten.’

2: Maak een afspraak met school

Bedenk goed van te voren wat je zeggen wil en wat je van de leerkracht verwacht. Het is belangrijk dat de leerkracht inziet dat er iets aan het pestgedrag moet gebeuren. Zorg ervoor dat er actiepunten op papier komen te staan. Maak direct een nieuwe afspraak om ervoor te zorgen dat de gemaakte actiepunten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

3: Geef zelf tips

Gepest worden is zwaar en dan kan het helpen om gevoelens op papier te zetten. Wellicht helpt het jouw kind om de nare gevoelens van zich af te schrijven. Of stel voor om te tekenen, even niet denken en voelen maar doen.

4: Stimuleer het zelfvertrouwen

Zeg je kind: “Jij bent de moeite waard! Kom voor jezelf op en laat met je houding en lichaamstaal zien dat je er mag zijn. Loop rechtop, sta rechtop, zit rechtop. Vind je iets niet leuk? In sommige gevallen helpt negeren. En anders zeg je gewoon wat je niet leuk vindt en loop daarna rustig en met opgeheven hoofd weg. En onthoud een ding: Met jou is niets mis.”

Neem contact op

Kom je er niet uit en wil je graag eens in gesprek hierover met een professional? Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je advies.

 

Meer over: Kinderen en Jeugd
Bijgewerkt: 21 april 2016