Hersenonderzoek naar ontwikkeling van autisme bij jonge kinderen

Welke afwijkingen in het functioneren van de hersenen gaan aan autisme bij jonge kinderen vooraf? Nieuw Europees onderzoek door middel van MRI-scans tijdens de slaap is gestart om deze vraag te beantwoorden.

Onderzoek hersenen

Het onderzoek vindt plaats voordat de symptomen zich voordoen of wanneer deze net naar voren zijn gekomen. In een ander onderzoek wordt de invloed van de sociale omgeving op de hersenontwikkeling onderzocht. Beide onderzoeken moeten meer inzicht  geven in de processen die leiden tot autisme. 

Er is nog onvoldoende inzicht in de processen die aan de basis staan bij de ontwikkeling van autisme in de eerste jaren na de geboorte.

Scanapparaat Radboudumc

Het Radboudumc is één van de vijf Europese centra die aan het onderzoek meedoet. Ook Karakter participeert.  In totaal zullen 400 kinderen worden onderzocht, waarvan 100 in Nijmegen. Gezocht wordt naar kinderen van 3 tot 4,5 jaar met de diagnose autisme en een controlegroep van kinderen zonder autisme. Ze krijgen een MRI-scan als ze slapen, deze scan wordt herhaald in de leeftijd van 4 tot 5,5 jaar zijn. Als ze 6 jaar zijn volgt nog een onderzoek naar hun functioneren.

Biologische afwijkingen

Buitelaar wijst erop dat bij sommige kinderen de taalontwikkeling ineens veel beter wordt als ze 5 jaar zijn en bij andere kinderen verslechtert als ze ouder worden. “Welke plekken op de hersenschors zijn dunner? En zijn biologische afwijkingen gekoppeld aan de ernst van het autisme? In het onderzoek nemen we ook ADHD, epilepsie en verstandelijke beperking mee. We willen weten hoeveel invloed de omgeving van het kind heeft, en wat de invloed is van de genetische aanleg.”

Invloed sociale omgeving

Omgevingsfactoren zoals de afstemming tussen ouder en kind ook invloed. “Een gunstige of minder gunstige omgeving bepaalt bijvoorbeeld hoe erg de verstandelijke beperking wordt. Daar komen we steeds meer achter.” In het tweede onderzoek wordt daarom de invloed van de sociale omgeving op de hersenontwikkeling onderzocht “Bij baby’s die naar gezichten kijken, zie je op een EEG een soort golfbeweging in de hersenen. Bij kinderen met autisme zit daar een vertraging in”, weet Buitelaar. ,,Wij vermoeden dat dat het sociale gedrag van een jaar later voorspelt. Zulk soort biologische aanwijzingen willen we toetsen bij kinderen zonder erfelijke aanleg voor autisme.”

Ouder-kind interactie optimaliseren

Gezocht wordt naar het ideale prikkelniveau. “Als een kind overprikkeld is, neemt het niks meer waar en kan hij of zij niet leren. Maar als er helemaal geen interactie is evenmin. Wat zijn de optimale stimuli? We geven ouders laagdrempelige tips om de interactie met hun kind te optimaliseren. Op jonge leeftijd is er nog genoeg plasticiteit in de hersenen van kinderen. Daarom is een vroege diagnose zo belangrijk.”

Meedoen?

Ken je gezinnen met een kind (tussen 2,5 en 4,5 jaar met of zonder een autisme diagnose) dat wil meewerken aan deze wetenschappelijke onderzoeken? Neem dan contact op met het Radboudumc via: pip@donders.ru.nl.

Contact

Twijfel je of je kind autisme heeft? Dan kun je terecht bij Dokter Bosman. Wij kunnen de diagnose stellen en hebben een persoonlijke aanpak. Bel ons op 088 226 76 26 of  mail ons. Meer over autisme bij (jonge) kinderen lees je in ons dossier.

Bron: autisme.nl

Meer over: Autisme, onderzoek
Bijgewerkt: 12 augustus 2020