Heeft vakantie positief effect op stress?

Vakantie stress

De vakantietijd komt er weer aan en is al begonnen voor een deel voor Nederland. Veel Nederlanders begeven zich dan ook weer richting andere landen voor vakantiepret met de familie. Hoe gezond is een vakantie nou eigenlijk, en hoe verhoudt vakantie zich met stress?

Vakantie als geluksbron

Er wordt vaak naar vakantie gekeken als een geluksbron, een ingrediënt voor een goed leven, maar ook als een manier om te herstellen. Volgens Jessica de Bloom, organisatie- en arbeidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, is dit helaas niet het geval. Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook na een sabbatical van zes maanden, werknemers alsnog evenveel stress en energie kunnen hebben als voorheen.

Vrijetijdsziekte

Ook qua gezondheid hebben veel mensen geen ultieme start van de vakantie. Deze staat voor veel mensen gelijk aan slechte slaap, een slecht humeur maar ook lichamelijke symptomen zoals koorts- of maagklachten. Naar schatting heeft ongeveer 3 procent van de bevolking zelfs last van de zogenoemde vrijetijdsziekte: ziek worden tijdens de eerste dagen van de vakantie.

Vrijetijdsziekte hangt samen met een lage weerstand, mede veroorzaakt door een hoge werkdruk, of het negeren van stresssignalen. Echter, ziek worden tijdens de vakantie betekent niet dat op vakantie gaan ongezond is. Het kan een reden zijn om vaker vrij te nemen, aangezien het een signaal is van teveel stress. Kijk dan ook goed naar je werk-privé balans.

Stress en burn-out

Ondanks dat een vakantie niet de oplossing is voor langdurige stress of een burn-out, heeft het wel positieve effecten op stress. De positieve ervaringen die je opdoet op vakantie vormen een barrière tegen toekomstige stress. Je mentale veerkracht neemt dan toe. De gezonde effecten van een vakantie zijn dan ook sterk. Het is belangrijk om de positieve elementen van vakantie, waaronder tijd voor jezelf, en een vorm van controle, meer te integreren in het dagelijkse leven, voor een positief effect op je psychische gezondheid.

Contact

Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: nu.nl

Meer over: Nieuws, stress, werk
Bijgewerkt: 18 februari 2019