In landen als de VS, Groot-Brittannië en Scandinavië daalt het welzijn van jongeren de laatste jaren. Zijn Nederlandse jongeren nog wel even gelukkig of hebben ze meer last van psychische klachten? Onderzoekers van Universiteit Utrecht proberen deze vraag te beantwoorden.
Het onderzoek
Sinds 2001 wordt elke vier jaar met een representatieve steekproef het welzijn en de gezondheid van scholieren getest. Dit is onderdeel van een internationaal onderzoek genaamd Health Behaviour in School-aged children, ofwel HBSC, dit onderzoek vindt plaats in meer dan veertig Europese en Noord-Amerikaanse landen. Naast een internationaal rapport, verschijnt er elke vier jaar ook een nationaal rapport over trends in de tijd.
Daling in welzijn
In Scandinavische landen, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië blijkt dat het welzijn van jongeren de laatste jaren daalt. Veel aandacht in de media over hoge schooldruk, negatieve effecten van social-mediagebruik en echtscheidingen geven de impressie dat dit ook in Nederland zo is. Er kan echter niet zomaar aangenomen worden dat wat voor die landen geldt, ook bij ons van toepassing is. Daarom worden nu de resultaten van dit onderzoek met betrekking tot welzijn en psychische gezondheid van scholieren in Nederland onderzocht. Hierbij wordt gekeken naar jongeren met een leeftijd tussen de 12 en 16 jaar.
Natuurlijke schommelingen in welzijn jongeren
De eerste resultaten van dit onderzoek wijzen niet op een dalende trend van het welzijn van jongeren. Alhoewel psychosomatische klachten, zoals hoofdpijn, slaapproblemen en zich ongelukkig voelen, bij jongeren licht zijn toegenomen tussen 2019 en 2013, zijn ze in 2017 stabiel gebleven. Er lijkt ook geen toename van psychische klachten bij deze jongeren te zijn, of hun eigen beoordeling van hun welbevinden en psychische gezondheid. Er lijkt voorlopig alleen sprake te zijn van verscheidene schommelingen in welzijn, niet een significant patroon of grote daling.
Verder onderzoek
Internationaal is er veel interesse in het welzijn van jongeren in Nederland aangezien het jongerenwelzijn in de top-3 staat van de wereldranglijst. De beschermende factor in de Nederlandse samenleving is de mate van gendergelijkheid. Uit eerder onderzoek is gebleken dat jongeren in gendergelijke landen betere sociale relaties hebben met hun ouderen maar ook met vrienden. In december worden de definitieve resultaten van het onderzoek naar het huidige welbevinden van Nederlandse jongeren bekend gemaakt, samen met de aspecten die hier invloed op hebben.
Contact
Heb jij of je kind last van een depressie, burnout of andere psychische klachten? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: ZonMW