Hoogbegaafdheid kan al bij peuters worden ontdekt

Hoogbegaafdheid vroeg ontdekken

Meestal wordt hoogbegaafdheid geconstateerd als kinderen op de basisschool in de problemen komen. Nog geen 20% van de hoogbegaafde kinderen zijn op latere leeftijd wetenschappelijk geschoold. Daarnaast doorloopt ongeveer 80% van de kinderen de middelbare school niet probleemloos. De inhoud van de lessen sluiten niet aan bij het niveau van de kinderen. De kinderen vertonen afwijkend gedrag en daaruit blijkt vaak achteraf dat hoogbegaafdheid de oorzaak is. Ook hebben veel ouders er problemen mee om ervoor uit te komen dat hun kind hoogbegaafd is.

Hoogbegaafdheid vroeg ontdekken

Het is daarom belangrijk om kinderen te testen of ze hoogbegaafd zijn nog voordat zij naar de basisschool gaan. Door kinderen op jongere leeftijd te testen op hoogbegaafdheid, kunnen ze beter begeleid worden door bijvoorbeeld de medewerkers op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en voorschoolse opvang. Ook voor de uiteindelijke keuze voor een basisschool is het resultaat van een dergelijke test waardevol. Ouders kunnen hiermee rekening houden door een basisschool te kiezen die inspeelt op de wensen en behoeften van kinderen die hoogbegaafd zijn.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen bij ons terecht.

Meer over: Hoogbegaafdheid
Bijgewerkt: 3 mei 2016