Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Dokter Bosman en het psychologisch nieuws.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Huisarts dupe van lange wachttijd ggz

Uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijkt dat ruim 1900 huisartsen er moeite mee hebben om steeds vaker patiënten met zware psychische of psychiatrische problemen te helpen. Doorverwijzen naar specialistische zorg gaat moeizaam of lukt niet. Ongeveer 80% van de huisartsen kreeg het afgelopen jaar meer mensen op consult die specialistische geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. Ongeveer twee derde van de huisartsen zegt dat de complexiteit van deze problematiek toeneemt.

Om de zorg beter en goedkoper te maken is het de bedoeling dat huisartsen mensen met lichte psychische klachten vaker zelf behandelen. Hiermee moet voorkomen worden dat mensen onnodig naar gespecialiseerde instellingen worden doorverwezen.

Praktijkondersteuning

Bijna alle huisartsen hebben praktijkondersteuning voor geestelijke gezondheidszorg geregeld. Hierdoor lukt het om mensen onnodig door te verwijzen wat de kosten en efficiëntie ten goede komt. Als artsen patiënten met complexe problemen willen doorverwijzen omdat ze echt specialistische zorg nodig hebben, lopen ze tegen verschillende problemen aan. Er zijn lange wachtlijsten bij instellingen, vaak moeten patiënten meer dan acht weken wachten. In die periode worden ze door de huisarts behandeld wat ze vaak niet verantwoord vinden. Een ander probleem is de overdracht van patiënten en informatie uitwisseling, dit vereist de nodige verbetering.

Lange wachttijd GGZ

De lange wachttijden worden erkent door GGZ Nederland. Het aantal plekken in de specialistische ggz is afgebouwd omdat er van uit werd gegaan dat meer mensen via de eerste lijn behandeld zouden worden. In de praktijk blijkt dit dus niet te gebeuren waardoor de wachttijden steeds langer worden. De zorgverzekeraars kopen ook minder plekken in dan nodig zijn wat bijdraagt aan de lange wachttijd.

Bron: Nu.nl

Meer over: Ggz
Bijgewerkt: 13 juni 2015