Dokter Bosman in de media

Dokter Bosman is een expert op het gebied van psychologische zorg. Regelmatig verschijnen artikelen in de media over ons of met medewerking van Dokter Bosman. Hieronder een greep uit de artikelen.

25 juli 2019 Michiel Bosman vertelt over persoonlijk klantcontact aan De Ondernemer

Michiel Bosman‘Dank voor uw bericht. We nemen binnen vijf dagen contact met u op’, las Michiel Bosman op een website van een zorginstelling. ,,Dat is geen klantcontact anno 2019 in de psychologische zorg”. De klant van nu wil snel en persoonlijk geholpen worden, al helemaal in de psychologische zorg waarin klanten een urgente hulpvraag kunnen ervaren. Bekijk het hier.

4 februari 2019 Business Insider interview over verschijnsel winter dip en manieren om productief te blijven 

In de laatste maanden van de winter kan de winterdip nog hardnekkiger zijn. De dagen zijn nog steeds kort en koud. Als je snel last hebt van een winterdip, kan dat lastig zijn. Michiel Bosman vertelt over de gevolgen voor de productiviteit en op welke manieren je een winterdip te lijf kunt gaan. Lees hier het hele artikel.

29 januari 2019 Medisch Contact reactie op interview Tjeenk Willink over de marktwerking in de zorg

Marktdenken hoort niet thuis in de publieke dienstverlening. Dus ook niet in de zorg, vindt oud-vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink. Voor de GGZ is de marktwerking misschien wel belangrijker geweest dan voor andere zorgspecialismen vanwege de gigantische innovatie, volgens Michiel Bosman. Verloopt de marktwerking vlekkeloos? Nee, het systeem piept en kraakt. Zorgondernemingen leveren nu voor minder geld en lagere uurtarieven betere zorg dan de grote GGZ-instellingen van weleer. Betere zorg is precies waarom Michiel Bosman zorgondernemer is geworden.  Lees hier zijn reactie.

24 januari 2019 De Stentor: een autist in ’t bedrijf is zo gek nog niet

Het is voor iemand met een autistische stoornis niet gemakkelijk om op sociaal gebied aan te haken. Dat is de beperking. Maar in deze tijd van arbeidskrapte heb je ze juist meer dan ooit nodig, weet Sara Kuis. Zij is manager van het Autisme Kenniscentrum, zij vertelt over dat werkgevers zouden ‘autisten’ juist moeten koesteren. Omdat ze loyaal en betrouwbaar zijn en bovendien vaak bovengemiddeld slim. Lees hier.

19 november 2018: 88.500 mensen wachten op psychische hulp 

Michiel Bosman vertelt in een reportage van de NOS over de problematiek van de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. En welke bijdrage wij leveren om deze te verminderen en hoe ook wij steeds kritisch kijken naar wat wijzelf aan het probleem kunnen doen. Kijk hier hier.

24 september 2018: Psychologenpraktijk Dokter Bosman groeit snel: Zwolle is 25ste vestiging

In de Stentor verteld Michiel Bosman over de achtergrond van onze nieuwe vestiging in Zwolle. Je had in Nederland de grote GGZ-instellingen die zich vooral richtten op de zware gevallen. En je had de eenpitters, de therapeuten in hun tuinhuisjes, zoals psychiater Michiel Bosman hen typeert. ,,Daartussenin zat nagenoeg niets. Dus daar zijn wij elf jaar geleden ingestapt.”  Lees hier het artikel.

29 augustus 2018: autisme bij vrouwen komt vaker voor dan je denkt

In +Gezond, het grootste gezondheidsmagazine in Nederland, staat deze maand een interview met Michiel Bosman over autisme bij vrouwen. Het lijkt soms alsof autisme vooral bij mannen voorkomt, maar zo’n 20% van de mensen met een autisme spectrumstoornis is vrouw. Doordat ze de klachten zo goed weten te verbloemen, komt de diagnose soms pas laat. Lees hier het artikel.

23 april 2018: Herkennen van een depressie bij pubers

Bijna iedereen is wel eens een beetje somber, down, chagrijnig of verdrietig zonder overduidelijke reden. “Wanneer dit gevoel niet overgaat, en als er niets tegen helpt, dan is er sprake van een depressie. Een depressie komt op alle leeftijden voor en kan zich bij iedereen een beetje anders uiten”, legt Michiel Bosman in RTV Arnhem. Luister hier.

3 april 2018: Week van Autisme: flirtcoach helpt met herkennen van signalen

Michiel Bosman vertelt over onder andere onderzoek dat gedaan is naar liefde, gender en seksualiteit bij mensen met autisme bij het Autisme Kenniscentrum. Hij weet van zijn cliënten hoe lastig het kan zijn als je alles letterlijk neemt en vertelt er over bij RTV Utrecht.De flirtworkshop is onderdeel van de Autismeweek, waarin op allerlei manieren aandacht wordt gevraagd voor de aandoening. Lees hier meer en kijk hier.

31 maart 2018: Mensen met autisme zijn vaker bi- of homoseksueel

Mensen met autisme zijn vaker bi- of homoseksueel dan anderen. Hoog tijd dat hier meer aandacht voor komt, zegt psycholoog Lieke van Dijk bij de start van de Autismeweek. ‘Ze kunnen er de vinger niet goed op leggen.’ Lieke van Dijk is GZ-psycholoog bij het Autisme Kenniscentrum en Dokter Bosman Lees hier meer.

31 maart 2018: Autist tobt met geaardheid

 Autisme blijkt vaak samen te gaan met bi- of homoseksualiteit. Mensen met deze ándere wijze van informatieverwerking in de hersenen worstelen bovengemiddeld vaak met hun geaardheid. Michiel Bosman geïnterviewd in De Telegraaf. Lees hier meer.

16 februari 2018 Medisch Contact Wantrouwen in de zorg 

Binnen de ggz is wantrouwen een vaak gezien verschijnsel. Zo meldde zich een angstige patiënt bij ons die zijn klachten vanwege een diepgewortelde achterdocht in zijn omgeving niet met zijn huisarts durfde te bespreken. Natuurlijk vroegen wij hem om een verwijzing van de huisarts te regelen, maar zo eenvoudig ging dat niet. Lees hier ons praktijkperikel.

1 februari 2018 ADHD? Dat heeft iedereen toch tegenwoordig

Het aantal jongvolwassen vrouwen in Amerika dat medicijnen krijgt voor ADHD is het laatste decennium enorm gestegen. En als we het hebben over enorm, bedoelen we ook echt énorm: met wel 344 procent in de afgelopen tien jaar. Maar hoe is het eigenlijk om als (jong)volwassene gediagnostiseerd te zijn met ADHD? Lees hier onze bijdrage in metronieuws

15 januari 2018 HartvanNederland Michiel Bosman over het belang van het bespreekbaar maken van depressie. Blue Monday bestaat niet, sombere gevoelens wel.

De derde maandag van januari zou de meest depressieve dag van het jaar zijn en dankt daaraan zijn bijnaam: Blue Monday. “Het is goed dat somberheid en depressie onder andere door Blue Monday steeds beter bespreekbaar worden”, zegt psychiater Michiel Bosman van Dokter Bosman in HartvanNederland. Kijk hier.

18 december 2017 De Nieuws BV Psychiaters Menno Oosterhoff en Michiel Bosman over de chaos in de psychische jeugdzorg

Drie jaar geleden is de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten. Inmiddels is het volgens hulpverleners een chaos in de jeugd-GGZ. Grote verschillen tussen gemeenten, wachtlijsten, bureaucratie… Jeugdpsychiaters Menno Oosterhoff en Michiel Bosman roepen minister De Jonge op in te grijpen. CDA-Kamerlid René Peters reageert.

12 december 2017
De Groene Amsterdammer, Kom in januari maar terug.

Michiel Bosman gaf in de Groene Amsterdammer commentaar op het onderzoek van Investico waaruit blijkt dat de uitvoering van de Jeugdwet ontaard is in willekeur en chaos.

Het interview lees je hier.

25 oktober 2017
AT5, Michiel Bosman over Philip O

Michiel Bosman gaf in het AT5 -journaal een toelichting hoe het kan dat een psychiatrisch patiënt zonder begeleiding buiten kon lopen. Het interview lees je hier of kun je hier terugkijken.

 

AD14 oktober 2017
AD Amersfoortse Courant “
Tweede jeugd voor Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem”

Dokter Bosman Amersfoort krijgt een nieuwe plek in het Onze Lieve Vrouwe ter Eem klooster, een van de grootste nog bestaande kloostercomplexen in Nederland. Een fantastische plek voor voor ons en onze cliënten. Michiel Bosman is daar niet ontevreden over. ,,De praktijk, waar zo’n 20 mensen werken, schuift rond de jaarwisseling een gang op. Dat kan zonder grote problemen, want het gaat vooral om spreekkamers. Daarbij delen we werkruimtes ook wat efficiënter in.’’ 

Het artikel lees je hier.

nieuws & co26 september 2017
Nieuws en Co – NPO Radio 1 “Michiel Bosman over de jeugdzorg-problematiek”

Op 26 september stond de bus van Nieuws en Co bij Dokter Bosman Utrecht, Kaaphoorndreef op de stoep. Michiel Bosman debatteerde mee over de budgettekorten in de jeugdzorg.

Luister hieronder naar het fragment.


7 september 2017

Contact Zutphen

Vrijdag 1 september is de nieuwe vestiging van Dokter Bosman aan de Dreef 4 in Zutphen geopend. Michiel Bosman verteld over het hoe en waarom van het openen van een praktijk in Zutphen. De goede samenwerking met de gemeente Zutphen speelde hierbij bijvoorbeeld een belangrijke rol. “Dit is van cruciaal belang om goede zorg te kunnen leveren en wachttijden terug te dringen. De gemeente Zutphen is een voorbeeld van hoe de samenwerking ook kan” aldus Michiel Bosman. Het artikel lees je hier.


14 juli 2017

BNR nieuws radio over vakantiestress

Luisteraars konden alles vragen over vakantie vieren. Michiel Bosman gaf antwoord.

Deze dagen vertrekt weer een hele bups naar de vakantiebestemming. Waarom doen we dat? Hoe lang doen we dat al? Gaan wij als Nederlanders goed voorbereid op vakantie? Wat te doen tegen vakantiestress en hoe hou je eenmaal weer thuis zo lang mogelijk het vakantiegevoel vast?  Luister hier.

 


7 juni 2017

Omroep Flevoland “Psychiatrische zorg voor kinderen verschilt per gemeente”

Kinder- en jeugdpsychiaters luiden de noodklok over de ongelijkheid in psychiatrische zorg aan kinderen. Die zorg verschilt namelijk per gemeente. Doordat er te weinig geld is kunnen de psychiaters niet de zorg geven die ze willen. Dit blijkt uit onderzoek onder 240 kinderen- en jeugdpsychiater. Michiel Bosman: “Gemeente zit op de stoel van de arts”

Kijk hier naar het interview


23 mei 2017

NOS.nl “Aanslag Manchester”

Tijdens het concert van Ariana Grande in Manchester zijn bij de explosie zeker 22 mensen om het leven gekomen en tientallen mensen gewond geraakt. Onder de dodelijke slachtoffers zijn veel kinderen. Hoe praat je hierover met je eigen kinderen? Mensen stelden hier live op Facebook vragen over aan Michiel Bosman (psychiater).

Kijk hier naar het interview


17 mei 2017

NRC Handelsblad: “Vijf maanden wachten op een intake”

Over een meisje uit Utrecht, negen jaar oud, is hoogsensitief. Hoogbegaafd ook. En geregeld onhandelbaar. Onderzoek via het buurtteam leidt tot een diagnose: vermoedelijk autisme. Het buurtteam verwijst de ouders en het meisje eind november door naar de jeugd-ggz. „We dachten: fijn, eindelijk gaan we van start”, zegt de moeder. Maar dan daalt de realiteit in. Dokter Bosman kan niet direct helpen. Uiteindelijk, door extra budget van de gemeente, komt het na vijf maanden goed.

Lees hier ons artikel in NRC Handelsblad

17 mei 2017
NRC Handelsblad: “Wachttijden jeugdzorg zijn te lang”

Wachttijden jeugdzorg zijn te lang. De jeugdzorg werd gedecentraliseerd om snel hulp te bieden. Ook wij ervaren dat het effect tegengesteld blijkt. Wachtlijsten zijn nadelig omdat „angst, depressie en andere geestelijke klachten zonder behandeling al snel verergeren”, aldus Bernadette Jonker GZ-psycholoog Dokter Bosman.

Lees hier ons artikel in NRC Handelsblad

EditieNL21 februari 2017
EditieNL: “Sanne maakt haar kanker leuker” 

Dat de diagnose kanker meestal negatieve emoties oproept, is heel terecht. Maar de 38-jarige Sanne Blankena probeert elke dag iets positiefs in haar chemobehandelingen te zien. Een paar dagen geleden maakte ze haar Twitteraccount @chemovoordelen openbaar.

Bekijk het fragment via www.rtlnieuws.nl

06 februari 2017
Woerdense Courant: “Goede zorg voor ieder kind” 

De gemeente Woerden stelt net als Dokter Bosman het belang van het kind voorop, stelt de gemeente. “Er is geen sprake van een bezuiniging waardoor jeugdhulp in de knel komt. Dit betekent dat kinderen uit Utrecht West die op de wachtlijst staan, op korte termijn door Dokter Bosman benaderd worden voor een intake.”

Lees verder via www.woerdensecourant.nl

27 januari 2017
woerden.tv: “Gemeente Woerden stelt het belang van het kind voorop” 

De gemeente Woerden stelt net als Dokter Bosman het belang van het kind voorop. Er is geen sprake van een bezuiniging waardoor hulp in de knel komt. Dit betekent dat kinderen uit Utrecht West die op de wachtlijst staan, op korte termijn door Dokter Bosman benaderd worden voor een intake. Dit is de uitkomst van het gesprek tussen wethouder Hans Haring en Michiel Bosman, directeur van zorginstelling Dokter Bosman.

Lees verder via woerden.tv

17 januari 2017
Nieuwsuur: “Blue Monday: depressieve jongeren krijgen moeilijk hulp” 

Directeur Michiel Bosman sprak met Nieuwsuur over de problemen in de transitie van jeugdzorg.

Bekijk hier het fragment

 
Dokter Bosman RTV Arnhem16 januari 2017
RTV Arnhem Nieuws: Blue Monday

RTV Arnhem vroeg Directeur Michiel Bosman waarom Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar is. En hoe het komt waarom jongeren zo vatbaar zijn voor een depressie.

Bekijk het fragment via www.rtv-arnhem.nl (vanaf 00:56 min)

 
12 januari 2017
Er gaat een boel mis in de Nederlandse jeugdhulpverlening

De jeugdwet die in 2015 werd ingevoerd heeft het er voor de hulpverleners niet bepaald makkelijker op gemaakt.

Lees verder via www.vice.com

 

02 januari 2017
NPO Nieuws & Co: “Wachtlijstproblematiek” 

Directeur Michiel Bosman over de wachtlijstproblematiek in de jeugdzorg.

Beluister hier het fragment

 

28 december 2016
Skipr: Bureaucratie en diffuse financiering verstikken transitie

Groeiende administratieve lastendruk en diffuse financiering vormen een grote bedreiging voor de transitie in het sociale domein. Dat stellen verschillende zorgaanbieders die actief zijn in het gemeentelijk domein.

Lees verder via Skipr.nl

 

24 december 2016
Follow The Money: Het grote falen van de Jeugdwet

Sinds de Jeugdwet twee jaar geleden ingevoerd werd, vallen kinderen met een psychische aandoening onder de gemeenten. Dat blijkt in de praktijk een ramp, zeggen vakorganisaties, de Kinderombudsman, ouders van patiënten en zorgverleners.

Lees verder via FTM.nl

 
6 december 2016
AD.nl: Wachtlijsten psycholoog lopen op door inkoop gemeenten

Kinderen die psychologische hulp nodig hebben, dreigen de dupe te worden van bezuinigingen. De gemeenten Woerden, Montfoort en Oudewater snijden flink in het budget voor jeugdzorg waardoor wachtlijsten of zelfs patiëntenstops dreigen.

Lees verder via www.ad.nl

 
18 december 2016
Nieuws uit Woerden: Noodkreet bereikt gemeente Woerden

Tot 1 januari kochten zorgverzekeraars psychologische zorg voor kinderen in. Sindsdien zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk om die zorg in te kopen. Het probleem is dat de overheid toentertijd bepaalde, dat gemeenten met minder geld de juiste zorg kunnen inkopen. De gemeente Woerden halveert voor 2017 het budget van zorginstelling Dokter Bosman, waardoor het aantal kinderen dat zorg kan krijgen, halveert, zo legt Michiel Bosman uit.

Lees verder via woerden.hu.nl

 

Dokter Bosman Gooi en Eemlander3 november 2016
De Gooi- en Eemlander: Dokter Bosman krijgt zijn zin in het Gooi

Leverancier van geestelijke gezondheidszorg aan 191 Gooise kinderen Dokter Bosman komt als winnaar uit de strijd met Regio Gooi en Vechtstreek (RGV). Dat is het resultaat van een gesprek donderdag tussen directeur Michiel Bosman en bestuurders en ambtenaren van de regio.

Lees verder via Gooieneemlander.nl

 

boy, childhood, writing, drawing, left handed, house, interior, table, profile, 5 years, cute28 oktober 2016
Medisch Contact: Chaos in de jeugdpsychiatrie

Staatssecretaris Van Rijn moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden omdat gemeenten hun zorgplicht in de jeugd-ggz niet nakomen en de wachtlijsten oplopen. Het geld voor de jeugdzorg is niet op, concludeerde Van Rijn. Maar directeur Michiel Bosman vindt van wél.

Lees verder via Medischcontact.nl

 

unnamed28 oktober 2016
Binnenlands Bestuur: Plicht tot zorg

Gemeenten hebben sinds 2015 de plicht een voorziening voor jeugdhulp te treffen als een kind jeugdhulp nodig heeft. Staat die noodzaak eenmaal vast, dan zullen ze er voor moeten zorgen dat de jeugdhulp daadwerkelijk wordt verleend.

Lees hier verder


16 oktober 2016
Omroep Flevoland: ‘Ook andere gemeenten wakker geschud over jeugdzorg’

De ophef rondom de jeugdzorg in Almere heeft er voor gezorgd dat ook in andere gemeenten nu een discussie over het onderwerp op gang komt. Dat zegt psychiater Michiel Bosman.

Almere besloot vorige week om jeugd ggz voorlopig alleen nog maar in dringende gevallen toe te staan. Het budget voor de rest van dit jaar is namelijk al op. De gemeenteraad floot verantwoordelijk wethouder René Peeters echter terug.

Bekijk de uitzending en lees het artikel


12 oktober 2016Dokter Bosman in de Media Volkskrant
Volkskrant.nl: Veel gemeenten hebben geen geld meer voor jeugdzorg. Wat nu?

Veel gemeenten zien de bui hangen: hun kosten voor jeugdzorg zijn hoger dan begroot, ze halen het eind van het jaar niet. Almere besloot als eerste een patiëntenstop in te voeren. De staatssecretaris is ontstemd.

De gemeente Almere heeft zorgverleners opgedragen tot eind van het jaar geen nieuwe kinderen meer door te verwijzen naar gespecialiseerde jeugdzorg, tenzij er sprake is van een crisissituatie. Staatssecretaris Van Rijn laat weten dat dit volgens de wet niet mag, maar Almere zegt niet anders te kunnen: het geld is op. In veel andere gemeenten wachten kinderen maanden op hulp.

Lees verder via Volkskrant.nl


11 oktober 2016Dokter Bosman in de media NPO Radio 1
NPO Radio 1: Onrust in Almere over tijdelijke stop jeugdzorg

In Almere is grote onrust over de bekendmaking van de gemeente om tijdelijk te stoppen met jeugdhulp tot het einde van dit jaar. Volgens Almere is er geen geld meer. Alleen acute gevallen worden nog geholpen.

Beluister de uitzending hier


10 oktober 2016NRC.nl Dokter Bosman in de Media
NRC.nl: Almere staakt tot eind dit jaar deel van jeugdzorg

Kinderen in Almere die specialistische jeugdzorg nodig hebben, kunnen dit jaar alleen bij acute nood op hulp rekenen. Verkeren zij niet in een crisis, dan moeten ze tot het nieuwe jaar wachten op hulp. Dat staat in een brief die de gemeente Almere heeft gestuurd aan bijna zeventig gecontracteerde behandelaars en jeugdzorginstellingen.

Lees verder via NRC.nl


10 oktober 2016In de Media Omroep Flevoland
Omroep Flevoland: ‘Almere doet deur op slot voor jeugdzorg’

“Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is te gek voor woorden.” Dat zegt psychiater Michiel Bosman over het besluit van de gemeente Almere om de toegang tot de jeugdzorg te bemoeilijken.

Bosman biedt met zijn praktijk Dokter Bosman psychische hulp aan jongeren in Flevoland. Hij ontving een brief van de gemeente waarin staat dat Almere de toegang tot de jeugd-ggz en de residentiële zorg gaat beperken tot crisisgevallen. De vraag naar hulp blijkt groter dan er voor dit jaar nog budget is. Volgens Bosman staat in de brief op een mooie manier omschreven dat de deur op slot gaat voor de jeugdzorg. Volgens de arts is dat ongekend. “Dit is heel slecht nieuws voor honderden kinderen met psychische problemen”.

Bekijk de uitzending en lees het artikel 

dokterbosmanat529 september 2016
AT5.nl: Wachtlijst voor psychiatrische hulp kinderen: ‘Ouders hangen huilend aan de telefoon’

Wanhopige ouders die psychiatrische hulp voor hun kind zoeken maar op een wachtlijst belanden. Het is aan de orde van de dag volgens praktijk Dokter Bosman aan het Surinameplein.

Sinds vorig jaar valt psychiatrische hulp voor kinderen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Maar door bezuinigingen moeten kinderen steeds langer wachten. ‘We hebben letterlijk ouders huilend aan de telefoon, janken en boos aan het loket, met verwijsbrief. Ze zeggen: mijn kind heeft nu zorg nodig, niet over vier maanden’, zegt directeur Michiel Bosman.

Bekijk de uitzending en lees het artikel 

bosman_radio1NOS Radio 1: Hulp van een jeugdpsychiater? Dat hangt af van waar je woont

Of je op dit moment als kind in de jeugdpsychiatrie wordt geholpen, hangt af van de gemeente waarin je woont. Want in sommige plaatsen kun je vrijwel meteen terecht bij een instelling, in andere moet je tot volgend jaar wachten. In een derde van de gemeenten is namelijk het gereserveerde geld voor jeugdpsychiatrie al sinds juni op, schatten zorgbestuurders. In de studio praat Lara over deze vorm van postcodezorg met NOS-redacteur Bas de Vries en met Michiel Bosman, psychiater en directeur van een jeugdzorginstelling.

Beluister de uitzending hier of lees het artikel

06 september 2016
Stad Nijkerk.nl: Nijkerk een van de eerste met snelle diagnose hoogbegaafdheid

NIJKERK – Nijkerk heeft een landelijk primeur als het gaat om het diagnosticeren van hoogbegaafdheid. Hier kunnen ouders die het vermoeden hebben dat hun kind hoogbegaafd is dit in een eendaags programma laten vaststellen. Momenteel is naar schatting is 50 procent van de AD(H)D-diagnoses bij hoogbegaafde kinderen niet terecht. Door de misdiagnoses blijven deze kinderen onderpresteren op school en worden hun problemen niet opgelost.

Lees verder via Stad Nijkerk.nl

30 augustus 2016
RTV Utrecht: Jeugdzorg vreest extra bezuiniging van 10 procent

UTRECHT – Jeugdzorginstellingen maken zich grote zorgen over extra bezuinigingen. De wachtlijsten dreigen volgend jaar verder op te lopen, maar de gemeente Utrecht heeft instellingen laten weten dat het budget met tien procent wordt gekort.

Lees en kijk verder via RTV Utrecht

15 augustus 2016
AD: Snelle diagnose autisme bij nieuw kenniscentrum in Arnhem

ARNHEM – Arnhem heeft sinds kort een Autisme Kennis Centrum (AKC) dat in staat is snel diagnoses te stellen bij volwassenen. Het AKC, dat onderdeel is van de landelijke ggz-instelling Dokter Bosman, streeft ernaar binnen drie weken duidelijkheid te geven aan mensen bij wie een vermoeden van (een vorm van) autisme bestaat. En daarmee onderscheidt Dokter Bosman zich van andere instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, stelt Michiel Bosman.

Lees verder via AD.nl

brabantsdagblad12 augustus 2016
Brabants Dagblad: Autisme Kennis Centrum opent derde vestiging in Den Bosch

DEN BOSCH – Mensen die vermoeden dat ze een vorm van autisme hebben, kunnen dat voortaan laten onderzoeken in Den Bosch. Aan de Eekbrouwersweg is deze maand een Autisme Kennis Centrum geopend.
In het AKC diagnosticeren en behandelen drie psychologen mensen met een (mogelijke) Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Het kenniscentrum streeft naar korte wachttijden. „De wachttijd voor het eerste contact loopt bij grote ggz-instellingen soms op tot anderhalf jaar”, aldus psycholoog Jasper van Roon van het AKC. „Het is juist bij mensen in onzekerheid belangrijk snel een uitslag te hebben.”

9 augustus 2016
Omroep Flevoland: ‘Extra geld voor geestelijke jeugdhulp’

De gemeente Lelystad heeft extra geld uitgetrokken om de wachtlijst bij de specialistische geestelijke gezondheidszorg voor jongeren aan te pakken. De gemeente reageert daarmee op de wachtlijst bij zorginstelling Dokter Bosman. Die meldde in juni 40 jongeren niet meer te kunnen helpen, omdat het budget van de gemeente voor dit jaar al op is.

Met het extra geld worden tot eind augustus 25 jongeren geholpen. De overige jongeren waren al in behandeling of komen niet uit Lelystad.

26 juni 2016
omroepgelderlandOmroep Gelderland: Patiëntenstop Dokter Bosman: GGZ-instelling luidt noodklok over jeugdzorg op Noord-Veluwe

Michiel Bosman van GGZ-instelling Dokter Bosman luidt de noodklok over de jeugdzorg op de Noord Veluwe. Voor kinderen uit de omgeving van Harderwijk heeft Dokter Bosman een patiëntenstop moeten instellen, volgens Bosman omdat de gemeente door haar geld heen is.

destentor26 juni 2016
De Stentor: ‘Steeds langere wachtlijsten voor jeugdzorg in Harderwijk’

HARDERWIJK – De Noord-Veluwe kampt met steeds langere wachtlijsten voor kinderen met psychiatrische problemen. Dat zegt Michiel Bosman van de in Harderwijk gevestigde GGZ-instelling Dokter Bosman in een interview met Omroep Gelderland.

Bosman heeft naar eigen zeggen noodgedwongen een patiëntenstop in moeten stellen. “De wachtlijst voor kinderen uit Harderwijk bedraagt al meer dan twaalf weken en het heeft geen zin om nieuwe kinderen op de wachtlijst te zetten, omdat die voorlopig toch niet aan de beurt komen”, zo verklaart Bosman tegenover Omroep Gelderland.

23 juni 2016

BNRMichiel Bosman, directeur van en psychiater bij Dokter Bosman,  bij BNR nieuwsradio over de administratieve chaos en levensbedreigende situaties die zijn ontstaan bij de transitie van de jeugdzorg:

De overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten pakt vooralsnog rampzalig uit. Dat zegt psychiater Michiel Bosman, directeur van de landelijke instelling Dokter Bosman voor geestelijke gezondheidszorg.

Bosman spreekt van ‘wachtlijsten, wachtlijsten en wachtlijsten’ en heeft het daarnaast over een ‘administratieve chaos’. ‘Het belangrijkste probleem is dat ouders met hun handen in het haar zitten omdat hun kinderen geen zorg kunnen krijgen. In Lelystad is de wachttijd veertig weken, en er is onlangs een patiëntenstop aangekondigd.’

Beluister het item

23 juni 2016

Schermafbeelding 2016-06-22 om 16.27.45Michiel Bosman, directeur van en psychiater bij Dokter Bosman werd geïnterviewd door Het Parool; Gespecialiseerde kinderhulp onder druk: ‘Drama op drama in de jeugdzorg’:

De specialistische jeugdzorg staat onder druk. Het budget van de gemeente is onvoldoende en er zijn wachtlijsten. Praktijk Dokter Bosman heeft zelfs een patiëntenstop ingesteld.

Eindelijk. Lucienne Martins heeft al jaren het idee dat haar zoon anders is dan andere kinderen. Nieuwe dingen leren kan hij wel, maar soms wil hij niet. Daardoor presteert hij op school slechter dan hij kan, ziet ook de juffrouw. In de familie komen trekken van autisme voor, en Martins zou willen dat een specialist haar zesjarige zoon bekijkt.

Na een doorverwijzing van een laagdrempelig hulpteam van de gemeente mag een gespecialiseerde hulpverlener naar haar zoon kijken.

Lees het complete artikel

18 juni 2016
Flevopost_CMYK_20091218143707.epsFlevopost schreef over de problemen in de Jeugdzorg; GGZ-zorginstelling stelt opnamestop in

Verschillende GGZ aanbieders van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) vanuit de jeugdhulp in Flevoland geven aan dat het door de gemeente toegekende budget niet toereikend is om kinderen en jongeren die dat nodig hebben in 2016 te helpen.

Specifiek heeft Zorginstelling Dokter Bosman (GGZ) een opnamestop ingesteld.

Lees het complete artikel

17 juni 2016

flevolandOmroep Flevoland: opnamestop bij Dokter Bosman Lelystad

Een grote aanbieder van psychiatrische jeugdzorg in Lelystad helpt geen nieuwe patiëntjes meer. Veertig kinderen dreigen hierdoor geen hulp meer te krijgen. Dokter Bosman heeft een opnamestop ingesteld, omdat het geld op is dat zij dit jaar van de gemeente krijgt.

Het item is hier terug te zien

16 juni 2016

follow Follow the Money: ‘‘Willen jullie dit kind laten doodgaan door een budget?’

Anderhalf jaar na de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten blijkt de transitie rampzalig te verlopen. Te lange wachtlijsten, ontoereikende budgetten en patiëntenstops zijn aan de orde van de dag. Tot wanhoop van veel ouders. Psychiater Michiel Bosman ondervindt het dagelijks in zijn zorginstelling. Tegenover FTM doet hij een boekje open.

Lees verder

04 februari 2016

AD.nl: Ouders betalen vaker zelf voor behandeling kind

Wanhopige ouders trekken zelf de portemonnee om de psychische behandeling van hun kind te regelen. Gemeenten stellen de behandelkosten vaak boven de beste zorg. Ouders nemen het heft daarom in eigen handen. ‘Zo dreigt een tweedeling. Niet alle ouders kunnen een behandeling betalen.’

Lees verder via AD.nl